21 maart 2013

Harde grenzen (column, 2013)

DE VIJFTIG TINTEN VAN ESTHER VERHOEF

(Door Peter Kuijt)

Sinds het verbijsterende, wereldomvattende succes van de 'Vijftig Tinten'-tri(o)logie van E.L. James is er een tsunami aan erotische romans over de lezer uitgestort. Een beetje boekhandel heeft tegenwoordig een tafel vol 'mommy porn' en andere glibberige lectuur uitgestald. Het verkoopt, dus waarom zou je iets nieuws bedenken?

Zelfs auteurs van wie je van ganser harte hoopt dat ze niet door de hype van veren, touw, tie-wraps en geisha balletjes worden meegesleept, gaan voor het kennelijk commerciële succes door de knieën. Esther Verhoef bijvoorbeeld. Ze werkt aan een, zegt ze zelf, heel leuk project: 'Muren van glas'. Een serie erotische romans waarvoor ze het pseudoniem Marique (spreek uit: Marieke) Maas heeft uitgekozen. 

Deel één, 'Muren van glas: de ontmoeting', is al klaar en komt op 13 juni uit bij uitgeverij Anthos. Verhoef meldt dat ze alweer volop aan het schrijven is aan deel twee: 'Muren van glas: Harde grenzen'.

Over het eerste deel: Daniel Holland is een jonge ondernemer en beroemd ontwerper. Nadine de Jong runt samen met vrienden een cateringbedrijf in Brabant. Als zij elkaar bij toeval ontmoeten, springt de vonk over. De dominante Daniel sleept Nadine mee in zijn wereld van glitter, glamour en zinderende erotische fantasieën.

Fragment uit 'De ontmoeting': Deze man heeft iets gevaarlijks om zich heen hangen. Een broeierig aura dat me naar adem doet happen. Wat mijn onderbewuste al eerder had opgepikt, heeft nu eindelijk ook mijn verstand bereikt: het is seksuele energie. Daar heeft hij een overvloed van. Een schandalige hoeveelheid. Ik geloof dat mijn mond nog steeds openstaat.

De Brabantse schrijfster Verhoef sluit aan in de steeds langer wordende rij van erotica-auteurs. Zo is inmiddels 'De losbandige vrouw' verschenen van de hand van Nynke Laanstra. En in de roman 'De overgave van Floor' schrijft Renee van Amstel over grenzeloze seks met een registeraccountant. Nathalie Groenewold, redacteur bij Men's Health, heeft de 'Sexbijbel voor vrouwen' geschreven (binnenkort op uw salontafel). In juli komt bij De Crime Compagnie 'Het Luxor Resort' van Candy Brouwer uit, een thriller over hoogtepunten tussen piramides. Een maand eerder brengt dezelfde uitgeverij de bundel 'Verleiding' uit, met stomende verhalen van onder anderen Marelle Boersma, Tupla M. en Linda Jansma. En volgende maand worden we opgewarmd met de publicatie van 'Soixante Neuf' van de volgens uitgeverij Marmer Nederlands-Belgische Sandrine Jolie. Over een undercoveragente die infiltreert in een parenclub.

En dan zijn we er nog niet, want in juni verschijnt bij Artemis het boek 'Verborgen spel' van Laura Wiggers, 'Vijftig tinten' maar dan intelligenter. De omschrijving van Artemis in de aanbiedingsbrochure is een giller: ''Verborgen spel' is een roman die qua erotiek nóg prikkelender is dan 'Vijftig tinten grijs', maar waarin tegelijkertijd thema's als scheiding, co-ouderschap en mindfulness aan bod komen.' Boeddha meets ben wa balletjes, zeg maar.

En natuurlijk is Laura Wiggers een pseudoniem. Naar het schijnt van een succesvolle vrouw in de Nederlandse mediawereld, die de spanning van Nicci French' 'Bezeten van mij' en de zingeving in 'Eten, bidden en beminnen' wilde combineren met de mommy porn in E.L. James' bestseller.

Kortom, deze winter hield maar niet van ophouden, maar ook met die broeierige zomer zijn we nog wel even zoet.

2 opmerkingen:

Guido Huisintveld zei

Wat een armoede...

Anoniem zei

Zeg dat Guido.

Mark