28 maart 2013

Natte vinger (nieuws, 2013)


LONGLIST GOUDEN STROP: LUBACH IS EEN ZEKERHEIDJE

(Door Peter Kuijt)

'De jury verplicht zich tot stilzwijgen over de inhoud van haar werkzaamheden en beoordelingen, ook na de prijsuitreiking (het geheim van de raadkamer).' Artikel 17 van het reglement van de Gouden Strop 2013 laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Maar als je je oren en ogen goed de kost geeft, kun je op basis van recente in het openbaar gedane uitlatingen van sommige juryleden toch een redelijke inschatting maken van de longlist, die donderdag 4 april wordt vrijgegeven.

Een zekerheidje op de longlist van minimaal tien en maximaal twaalf titels is 'IV', het thrillerdebuut van Arjen Lubach. Twitterde eerder al jurylid Theo Hakkert dat-ie - als hij 'm had - zijn hoed zou afnemen voor Lubach, afgelopen zondag zei juryvoorzitter Annemarie van Gaal in de tv-show van Jörgen Raymann in andere bewoordingen nagenoeg hetzelfde. ,,'IV' van Arjen Lubach, die vond ik zo goed! Geweldig!''

Verdere kanshebbers op een plekje op de longlist zijn dan ook wel Corine Hartman (geïnterviewd door jurylid Gijs Korevaar en dat doe je anders niet als je het boek niet goed vindt) en Felix Thijssen. Hartmans 'Bloedlijn' is een geslaagde poldervariant op de serie 'Dexter' en Thijssen is een all time favourite van deze recensent. Van de overige Strop-juryleden Irene Start en Lieke Kézér zijn trouwens geen uitspraken over kanshebbers gevonden. En zo hoort het ook.

Vanzelfsprekend komt ook 'De erfgenaam' van Charles den Tex op de longlist terecht: immers, zijn boek is tot nu toe de enige thriller van Nederlandse bodem die belicht is door het aan gezag winnende boekenpanel bij 'De Wereld Draait Door'.

Dan hebben we er nog maximaal acht te gaan. De redactie van De Spanningsblog grasduint nog eens door de groslijst, steekt een natte vinger in de lucht, leest nog hier en daar wat en komt tot de volgende longlist:

Luc Boonen - Uit de hoogte (Vlaamse 'dark horse' over boomvoyeur die villawijk bespioneert)
Bram Dehouck - Hellekind (Stropwinnaar houdt kwaliteit hoog)
Peter Delpeut - Kruisverhoor (Goede recensies in Trouw, BOEK, Volkskrant, Recensieweb, dus wat wil je nog meer?)
Lieneke Dijkzeul - Wat overblijft (Puntgave dialogen, prachtige stijl, fraaie twist)
Corine Hartman - Bloedlijn
Daniëlle Hermans - In vredesnaam (thriller over o.a. de rechten van vrouwen, zal goed vallen bij deze jury)
Arjen Lubach - IV
Charles den Tex - De erfgenaam
Felix Thijssen - Spelen met vuur
Toes & Hoeps - Hoogste bod (Weer een geslaagde Nederduitse coproductie)
Judith Visser - Zeemansbruid (Schreef Neerlands eerste thriller over 'levensechte' sekspoppen)
Peter de Zwaan - De bruiloften van Annika Kommer (Alleen al vanwege de titel...)

Maar... hang ons hier niet aan op...!

Geen opmerkingen: