22 maart 2013

Juiste toon (nieuws, 2013)

FORENSISCH INSTITUUT EERT LYNDA LA PLANTE

Lynda La Plante
De Britse misdaadschrijfster Agatha Christie mag dan de titel 'The Queen of Crime' dragen, ze zou vast en zeker begerig hebben gekeken naar de lauwerkrans die haar vakgenote Lynda La Plante mag dragen. La Plante heeft het ultieme eerbetoon gekregen, zij is namelijk de eerste leek die erelid is geworden van The Forensic Science Society.

Dit internationale instituut van forensische wetenschappers, justitie en politie heeft met het erelidmaatschap de bedenker van onder andere de 'Prime Suspect'-serie willen eren voor de nauwgezette research die zij pleegt voor haar boeken en tv-scenario's.

,,Ik voel me enorm vereerd'', liet La Plante in een reactie aan The Independent weten. ,,Het erelidmaatschap brengt mijn respect voor hun werk en hun respect voor mijn oeuvre tot uiting.'' Ze voegde eraan toe dat haar oeuvre nergens vrij is 'van hun vingerafdrukken'.

Zelfs de creatie van politie-inspecteur Jane Tennyson, het personage dat op de televisie werd vertolkt door Helen Mirren, werd geboren uit frustratie over onnauwkeurigheden. Jackie Malton, tot 1997 inspecteur bij de Londense politie en de inspiratie voor het karakter Tennyson, had regelmatig geklaagd dat schrijvers het vaak bij het foute eind hadden waar het ging om het beschrijven van politieprocedures.

La Plante heeft gedurende haar carrière nauwe contacten onderhouden met justitie en politie. Ook had ze ontmoetingen met criminelen om 'de juiste toon' te pakken te krijgen. Details zijn cruciaal, aldus La Plante. ,,Ik heb het gevoel dat het publiek dat interessant vindt.''

The Forensic Society meldt dat La Plante in al haar hele werk de forensische wetenschap waarheidsgetrouw weergeeft. ,,Lynda voegt realiteit en begrip toe aan haar scripts, waardoor het verfrissend en opwindend is'', zegt voorzitter dr. Ann Priston van het instituut.

Overigens zijn de jaren van research La Plante niet in de koude kleren gaan zitten. Sommige plaatsen delict die zij bezocht, kan ze niet meer van zich afzetten. ,,Je ziet een slachtoffer dat op een paspop lijkt en je realiseert je dat het een twintigjarig meisje was'', zegt de schrijfster. ,,Ze volgen je. Sommigen kruipen in jou en willen maar niet weggaan.''

(Bron: The Independent)

Geen opmerkingen: