24 maart 2013

Bandjes kwijt (nieuws, 2013)

ROSS: 'AIVD HAD VAN MOORDPLAN MOHAMMED B. KUNNEN WETEN'


De AIVD had kennis kunnen hebben van het plan van Mohammed B. om cineast Theo van Gogh te vermoorden. Dat schrijft thrillerauteur Tomas Ross op de website van de regionale omroep TV West. Ross vertelt woensdag 27 maart in de TV West-reeks 'James Bond in Den Haag - 007 in 070' over de complottheorie├źn die over de moord op Van Gogh de ronde doen.

Volgens Ross bracht Amsterdammer Mohammed B. wel eens een bezoek aan een appartement in de Antheunisstraat in Den Haag. Ruim een week nadat B. in Amsterdam op 2 november 2004 regisseur Theo van Gogh had vermoord, viel justitie met veel geweld de woning in de Haagse wijk Laakkwartier binnen. De buurt was afgezet, scherpschutters en commando’s bevonden zich op de omringende daken. Twee gezochte terroristen gooiden een handgranaat. Uiteindelijk werden ze uit het pand gehaald. Het ging om twee jonge moslimfundamentalisten, leden van de zogeheten Hofstadgroep. Ook elders vonden arrestaties plaats.

Hun netwerk werd uiterst slim opgerold door Justitie en de AIVD. Het appartementje in Antheunisstraat was namelijk via via door diezelfde AIVD aan de fundamentalisten verhuurd, maar niet voordat het was 'opgetuigd', zoals dat heet, met afluisterapparatuur en piepkleine cameraatjes. Iedereen die daar kwam, werd in de gaten gehouden, dus ook Mohammed B.

Volgens Ross ligt het voor de hand in de portiekwoning aan de Antheunisstraat ook werd gesproken over het plan om Van Gogh te vermoorden. Ross: ,,Dat voor de hand liggende is vrijwel zeker omdat na de arrestaties niet alleen bleek dat de Hofstadgroep het gemunt had op Ayaan Hirsi Ali in haar schuiladres op het Haagse Burgemeester de Monchyplein, maar ook dat de AIVD 'bandjes kwijt was geraakt', bandjes waarop toevallig de opnames van gesprekken met Mohammed B. stonden! Je zou haast denken dat de AIVD tevoren kennis had van de moordplannen op Van Gogh! Niet zo gek, dat wisten ze bij Pim Fortuyn ook... en ook die moord lieten ze doorgaan, Fortuyn die als gekozen premier de JSF niet wilde aanschaffen, Theo van Gogh die met zijn columns en films de woede van de moslimlanden opwekte. Het navrante is dat de vader van Theo, nota bene oud-BVD-man die het klappen van de zweep dus kent, er geen seconde aan twijfelt.''

Ross kondigde afgelopen week aan in het najaar met een thriller over de moord op Van Gogh te komen, getiteld 'De tweede november'. Des te opmerkelijker, omdat hij vrijwel direct na de moord zei hierin geen spannend verhaal te zien.,,Er zit gewoon niks achter'', zei hij toen. ,,Wat is het grotere belang van de moord op Theo van Gogh? Ik zie niets anders dan een godsdienstfanaat als Mohammed B. die op een dag heeft besloten dat het nou eens godverdomme afgelopen moet zijn met dat vette varken. Juist omdat er nooit wat met hem gebeurde, dacht iedereen: laat die Theo maar gaan. De film 'Submission' die hij maakte met Ayaan Hirsi Ali is echt de druppel geweest. Dat is te hard aangekomen bij die club.''

Dat Ross dezer dagen met de gedachte speelt de moord op Van Gogh in fictie te gieten, blijkt ook uit de recente aflevering van de tv-serie 'Op het nachtkastje'. Daarin brainstormt de thrillerschrijver met studenten van de Filmacademie over een mogelijk filmscenario rondom de moord.

De trailer van 'James Bond in Den Haag':(Bron: Omroep West, VPRO)

Geen opmerkingen: