11 maart 2013

In herinnering (nieuws 2013)

NIEUWE THRILLERPRIJS VERNOEMD NAAR RECENSENT

Maxine Clarke
Met de dood van Maxine Clarke is een nieuwe jaarlijkse thrillerprijs geboren: de Petrona Award.  De prijs voor de beste Scandinavische Misdaadroman van het Jaar zal tijdens het komende thrillerfestival CrimeFest worden uitgereikt. 

De naam van de in 1954 geboren Maxine Clarke zal niet bij iedereen een belletje doen rinkelen. Zij was werkzaam als redacteur van het Britse wetenschappelijke tijdschrift Nature, maar daarnaast een gepassioneerde en gerespecteerde recensent van en blogger over misdaadliteratuur. Met name de spannende boeken uit ScandinaviĆ« sloot de Britse in haar hart. Clarke droeg haar passie voor het thrillergenre uit op haar blog Petrona. In december 2012 verloor ze het jarenlange gevecht tegen kanker. Met de Petrona Award willen de initiatiefnemers de herinnering aan Clarke levend houden. 

Voor de eerste Petrona Award is een shortlist van vier titels samengesteld op basis van de recensies en 'sterren' die Clarke gaf. De Noor Thomas Enger moet het met zijn thriller 'Pierced' opnemen tegen de IJslander Arnaldur Indridason ('Black Skies') en zijn twee Zweedse collega's Liza Marklund ('Last Will') en Leif G.W. Persson ('Another Time, Another Life'). De winnende titel zal worden bekendgemaakt tijdens evenement CrimeFest, dat van 30 mei tot 2 juni zal worden gehouden in het Britse Bristol. De winnende auteur krijgt een passe-partout voor het evenement in 2014.    

De jury, bestaande uit auteur en journalist Barry Forshaw, hoogleraar en thrillerrecensent dr. Kat Hall en online recensent Sarah Ward, zal de criteria hanteren die Clarke bij het schrijven van haar recensies volgde: een goede plot, sterke karakters en betrokkenheid bij maatschappelijke onderwerpen. 

(Bron: Euro Crime)

2 opmerkingen:

Guido Huisintveld zei

Nederland kent ook zo'n gepassioneerde blogger-recensent. Het is een kleine stap van Petrona Award naar Peter Award.

Peter Kuijt zei

Moet ik wel eerst vroegtijdig de pijp aan Maarten geven.