03 mei 2012

Uit financiële noodzaak (nieuws, 2012)

ZELDZAME PULPROMANS VAN W.F. HERMANS ONDER DE HAMER

Verzamelaarssite Catawiki.nl begint vrijdag 4 mei met de eerste wekelijkse boekenveiling. Een van de topstukken van de veiling is een reeks zeldzame detectiveboekjes die W.F. Hermans in 1945 schreef onder het pseudoniem Fjodor Klondyke. Daarnaast wordt een exemplaar van het boek van Peter R. de Vries over de Heineken ontvoering geveild dat is voorzien van een persoonlijke boodschap van Willem Holleeder en Cor van Hout.

Vlak na de oorlog werden vier thrillers geschreven, onder het pseudoniem Fjodor Klondyke. Ze werden als kleine boekjes (12 bij 9 cm) uitgegeven. Pas veel later werd bekend dat achter het pseudoniem de schrijver Willem Frederik Hermans schuil ging. Hij schreef ze uit financiële noodzaak en kreeg er naar verluidt 300 gulden per titel voor. Er zijn niet veel exemplaren van deze boekjes meer beschikbaar, de meeste zijn verdwenen in de verbrandingsoven. De naam Klondyke verwijst naar de goudkoorts in het gebied rond de Klondike, een rivier in Canada, terwijl Fjodor naar Dostojevski zou kunnen verwijzen. Het gaat om de volgende 4 titels:
'Misdaad stelt de Wet', 'De Leproos van Molokai', 'Moord aan de Noordpool' en 'De Demon van Ivoor'.

De nieuwe boekenveiling op Catawiki.nl volgt op de succesvolle wekelijkse stripboekveilingen waar al veel topstukken zijn geveild, zoals de eerste uitgave van Suske en Wiske die maar liefst 2100 euro opleverde. De boekenveiling heeft een blijvend karakter en vindt wekelijks plaats waarbij er vanaf vrijdag geboden kan worden en de kavels op donderdagavond steeds één voor één aflopen.

Het bieden op de eerste online boekenveiling start op vrijdag 4 mei om 12.00 uur en de veiling loopt af op donderdag 10 mei vanaf 20.00 uur.

Catawiki is ’s werelds grootste online catalogus & marktplaats voor verzamelaars. De catalogus wordt net als Wikipedia door de gebruikers zelf aangevuld. Je kunt er gratis je verzameling en zoeklijst in bijhouden. Op basis van de centrale catalogus kun je ook verzamelobjecten kopen en verkopen. De Catawiki-catalogus heeft voordelen boven papieren verzamelcatalogi: hij is gratis en altijd up-to-date.

De site is in november 2008 gelanceerd met enkele rubrieken. Sindsdien zijn anderhalf miljoen verzamelobjecten toegevoegd in 70 rubrieken. Zo staan vrijwel alle in Europa uitgegeven postzegels op de site. Het aantal verkochte items neemt snel toe. Er worden al 3 miljoen verzamelobjecten aangeboden. Ook is er een dagelijkse aanbieding voor verzamelaars en een wekelijkse stripveiling met zeldzame stripboeken en originele tekeningen.

Geen opmerkingen: