09 mei 2012

Clara Sánchez - Wat jouw naam verbergt (2012)

Plot ontbeert scherpe randjes(Door Guido Huisintveld)

Sandra is een beetje de weg kwijt. Ze is vijf maanden zwanger, maar peinst er niet over de rest van haar leven met de verwekker te delen. Ze ontvlucht haar omgeving en trekt in een huurhuis aan de Spaanse kust. Om de eenzaamheid te verdrijven zoekt ze geborgenheid bij een ouder echtpaar, Fred en Karin Christensen. Hoewel van Noorse afkomst hebben deze ouwelui een weerzinwekkend nazi-verleden.

De bejaarde Julián is een van de weinige overlevenden van het concentratiekamp waar Fred en Karin hun mensonterende praktijken uitvoerden. Julián heeft niet meer de energie die hij vroeger had als nazi-jager, maar zijn doel is om het echtpaar op zijn minst het leven zuur te maken. Hij komt ook in contact met Sandra en tracht haar naïeve blik op de situatie bij te stellen. Dan blijkt dat er nog meer ex-nazi's in de buurt wonen…

De Spaanse auteur Clara Sánchez vertelt het verhaal vanuit wisselend perspectief. Om beurten komen Sandra en Julián aan het woord. De een is met haar onzekere toekomst bezig, de ander met zijn schimmige verleden. De auteur hanteert een eenvoudige dictie, wat het boek uitermate makkelijk leesbaar maakt. Hoewel het onderwerp er zich goed voor leent, grijpt het verhaal niet bij de strot, omdat Sánchez nogal simplistisch te werk is gegaan. Personages zijn aan de tweedimensionale kant en de meeste scherpe randjes zijn van de plot afgevijld. Dit doet echter geen noemenswaardige afbreuk aan de realiteitszin van het verhaal dat verder uitstekend in elkaar zit.

Clara Sánchez - Wat jouw naam verbergt. Vertaling: Irene van de Mheen. Uitgeverij Cargo, 432 pag.

Geen opmerkingen: