02 mei 2012

Plaat van de maand (25)

De Spanningsblog besteedt met recensies, interviews en nieuws voornamelijk aandacht aan de hedendaagse thriller en de auteurs daarvan: Jens Lapidus, Stephen King, Arnaldur Indriðason, noem maar op. De vroege Nederlandse misdaadroman is op deze site een ondergeschoven kindje. Maar verzamelaar Wim van Eyle biedt uitkomst. Uit zijn rijke collectie richt Van Eyle eens per maand de schijnwerper op het werk van een - soms vergeten - Nederlandse misdaadschrijver uit vroeger tijden. Vandaag de vijfentwintigste aflevering uit de serie Plaat van de maand. Over Dick Lynnham, de grote onbekende.

GEESTELIJK VADER VAN TITIA, DE VROUWELIJKE SPEURDER

(Door Wim van Eyle)

Dick Lynnham was het pseudoniem van ene D.M. Hoofd (ik zag ook een keer 'Hooft'). De man schreef vijf spannende boeken in 1959 en 1960. Ze vielen op door een aanpak die nog wel eens verrassende inzichten opleverde. Zo was hij een van de weinigen die een vrouwelijke speurder als hoofdpersoon had. Daarnaast had de humor die hij af en toe hanteerde de stijl uit de twintiger jaren.

Leatitia Joyce Farrington, door haar vrienden eenvoudig Titia genoemd, ontvangt van haar chef, hoofdcommissaris Motley, de eervolle opdracht de Parijse commissaris van politie Delaroche bij te staan in een onderzoek naar een in Frankrijk gepleegde gruwelijke moord op drie jonge vrouwen.

Na een gesprek met haar uit Boston afkomstige vriendin Ellen Duncan en de jonge inspecteur van politie Harris, besluit Titia, die een betrekking heeft als lerares aan een school voor jiu jitsu en judo, de opdracht te aanvaarden.

In het gezelschap van de Amerikaanse inspecteur steekt zij over naar Frankrijk en wordt daar aan de kade van Le Havre verwelkomd door een Frans meisje, Lorette Ronsard. Dit meisje zal haar trouwe medewerkster worden in een reeks avonturen, die zij gedurende hun speurtocht naar de moordenaars samen beleven.

Aanvankelijk leek de kans gering dat de zaak kon worden opgelost. Maar door een wonderlijk toeval komen zij op het spoor van een van de drie gedode meisjes. Via deze eerste aanwijzing lukt het de politie, na een
spannend gevecht tussen Titia en het hoofd van de bende bandieten, de daders van de moorden voor het gerecht te brengen.

1959 Titia, de vrouwelijke speurder
1960 Titia in Parijs
1960 Aap vermoord!
1960 Artistencafé
1960 De gruwelijke hobby
Alle vijf de boeken verschenen bij uitgeverij Van Kersen uit Den Haag. Vandaag de dag zijn de boeken zo goed als onvindbaar. Van de auteur weten we verder niets.

(Bron: Wim van Eyle)

Geen opmerkingen: