10 mei 2012

Voorzichtig (nieuws, 2012)

CRISIS DRUKT OPLAGE GESCHENKBOEK

De oplage van 'De ooggetuige', het geschenkboekje dat Simone van der Vlugt heeft geschreven voor Juni - Maand voor het Spannende Boek, zal naar verwachting fors lager uitvallen dan die van cadeauboekjes uit voorgaande jaren. De daling is te wijten aan de crisis in het boekenvak. Handelaren kopen hierdoor voorzichtiger in, dus ook geschenkboekjes.

Doorgaans maakt de Stichting CPNB medio april bekend hoe hoog de oplage is van het geschenkboekje. Die oplage heeft in de loop der jaren grote sprongen gemaakt. Werden er in 2000 nog 'slechts' 381.000 stuks van het cadeauboekje 'Nachtwerk' van David Baldacci aan de consument meegegeven, tien jaar later werd het grootste aantal verspreid: 865.000 exemplaren van 'Onmacht', geschreven door Charles den Tex. Vorig jaar zette de daling al in: toen werden 846.000 stuks van 'Versluiering' van Monaldi & Sorti gedrukt. De CPNB heeft tot dusver niet gemeld hoe groot de oplage van 'De ooggetuige' is.

Overigens verschijnt het cadeautje wel in diverse vormen. Naast het geschenkboekje in print komt er ook een e-bookversie. Verder is er een uitgave in braille en een voor de Daisy-speler, een afspeelapparaat voor visueel beperkten of dyslectici.

Geen opmerkingen: