25 mei 2012

Bernardo Fernández - Zwart ijs (2012)

Avonturen van een moordwijf(Door Guido Huisintveld)

De nieuwe Noir-serie van uitgeverij Signatuur had niet beter kunnen beginnen. 'Zwart ijs' van de Mexicaanse auteur Bernardo Fernández knalt er met een mokerslag in. Het verhaal dendert voorbij als een film waarbij afwisselend Robert Rodriguez en Martin Scorsese achter de camera hebben gestaan.

Aan het hoofd van een modern drugskartel staat Lizzy Zubiaga, letterlijk en figuurlijk een moordwijf. Ze neemt scheikundig genie en huurmoordenaar El Médico in dienst om een krachtige synthetische drug te ontwerpen, beter bekend als 'zwart ijs'. Ze gaat over lijken om haar doel te bereiken.

Andrea Mijangos is een wat mollige rechercheur. Haar minnaar, een van de vele corrupte agenten, overleeft een ontmoeting met El Médico niet. Tijd voor Andrea om haar handjes te laten wapperen.

'Zwart ijs' telt iets meer dan 200 bladzijden en dat is te weinig. Het enthousiasme waarmee Bernardo Fernández schrijft straalt van de pagina's af en laat een verpletterende indruk achter. De personages zijn zo rauw en cool dat je hun gevatte dialogen en spetterende acties graag nog wat langer had willen volgen.

Fernández mengt literatuur met pulp, grafisch geweld met demonische humor, kortom: Neo noir met een dikke knipoog.

Bernardo Fernández - Zwart ijs. Vertaling: Jacqueline Visscher. Uitgeverij Signatuur, 222 pag.

Geen opmerkingen: