31 mei 2012

Dehouck rules (nieuws, 2012)

VLAMINGEN GAAN MET THRILLERPRIJZEN AAN DE HAAL

De Vlaamse auteur Bram Dehouck (1978) heeft opnieuw een literaire jury weten te overtuigen. Voor zijn tweede thriller 'Een zomer zonder slaap' won hij vanavond de Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek. Het is de tweede keer dat Dehouck deze prijs wint: twee jaar geleden won hij zowel de Gouden Strop als de Schaduwprijs voor zijn debuut 'De minzame moordenaar'.

De Schaduwprijs voor het beste thrillerdebuut, ging dit jaar ook naar Vlaanderen en is gewonnen door Kevin Valgaeren (1979) met 'De ziener'. De prijzen - Dehouck kreeg een cheque van 10.000 euro, voor Valgaeren was er een bedrag van duizend euro - zijn vanavond uitgereikt op de zesde Avond van het Spannende Boek, die dit jaar werd gehouden in Felix Meritis in Amsterdam.

,,De winnaar van De Gouden Strop 2012 heeft een prachtig boek geschreven, een verademing. En door de zwarte humor in zijn werk, verfrist hij het genre van het spannende boek en is hij bezig een unieke plaats te veroveren in de Nederlandstalige misdaadliteratuur'', jubelde juryvoorzitter Rik van de Westelaken.

'Een zomer zonder slaap' speelt zich af in het dorp Blaashoek. Dat wordt ontregeld door de komst van enorme windmolens. Slechts weinig dorpelingen halen ongeschonden de slotpagina. Criticus en Strop-jurylid Hans Knegtmans schreef eerder in een recensie: ,,Het boek doet denken aan een vervreemdende soap, zoals Alex van Warmerdams film 'De noorderlingen'. En het thrillerpubliek leest niet om eens lekker te kunnen grinniken of het uit te schateren. Maar je krijgt niet de indruk dat Dehouck het soort schrijver is die aan de wens van de lezers tegemoet komt.''

Over het winnende boek van de Schaduwprijs, over de moord op twee tienermeisjes in een Engels plattelandsdorpje, zei juryvoorzitter Wendela de Vos: ,,Het is geschreven in een rijke en zorgvuldige taal, in een bedrieglijk gewone stijl. Maar het winnende boek is allesbehalve gewoon. De huidige opvattingen over wat een thriller is, worden dit jaar op scherp gezet.''

Met de Avond van het Spannende Boek werd Juni - Maand van het Spannende
Boek officieel afgetrapt. Simone van der Vlugt schreef het geschenkboekje 'De ooggetuige', dat in de actiemaand door de boekhandelaar cadeau wordt gedaan bij de aanschaf van ten minste 12,50 euro aan Nederlandstalige boeken. De oplage van 'De ooggetuige' bedraagt 723.000 exemplaren.

Geen opmerkingen: