08 mei 2012

Shortlist (nieuws, 2012)

DEN TEX IN DE RACE VOOR VIERDE STROP

Misdaadauteur Charles den Tex is in de race voor zijn vierde Gouden Strop. Hij staat met de thriller 'De vriend' op de shortlist voor deze thrillerprijs. Het is Den Tex' zesde nominatie voor de Strop. De Haagse auteur won deze prijs voor de beste misdaadroman al eerder in 2002, 2006 en 2008.

Ook 'Volmaakte verdwijning' van Derwent Christmas , 'Een zomer zonder slaap' van Bram Dehouck (Stropwinnaar in 2010), 'Blauwe sneeuw' van Nellie Mandel en 'De vuurwerkramp van Harmen Saliger' van Peter de Zwaan (achtste nominatie, winnaar in 2000) staan dit jaar op de shortlist. Dat maakt de uitreiking van de prijs tot een mannenaangelegenheid, want Nellie Mandel is het pseudoniem van de Vlaamse schrijver Guido Eekhaut.

De winnaar van de Gouden Strop wordt op 31 mei bekendgemaakt op de Avond van het Spannende Boek in Amsterdam. De laureaat mag een cheque van tienduizend euro mee naar huis nemen. Op deze avond is ook de aftrap voor Juni - Maand van het Spannende Boek. De 24e editie heeft Het kwaad in jezelf – Waar ligt jouw grens? als motto.

Op de Avond van het Spannende Boek wordt ook de Schaduwprijs uitgereikt, voor de beste spannende Nederlandstalige debuutroman. De kanshebbers daarvoor zijn 'Nostalgie' van Lieven de Letter, 'Oog van de naald' van Griselda Molemans en 'De ziener' van Kevin Valgaeren.

1 opmerking:

Daan van 't Westeinde zei

Het zou de Zwaan moeten worden, die verdient 'm inmiddels al op senioriteit en oeuvre. Dus zal het Sjarel weer wel worden. Prettig boek hoor, De Vriend, maar net iets te vaak pogingen tot mooischrijverij om echt lekker door de pagina's getrokken te worden. De Zwaan heeft die tic niet...