07 mei 2012

Wordt verwacht 292 (nieuws, 2012)

ZIJN MODUS OPERANDI WAS BEKEND

Uitgeverij Luitingh claimt in augustus 2012 met een wereldprimeur te komen: het debuut 'Route 66 killer' van de Amerikaanse Becky Masterman. De thriller is er in Nederlandse vertaling voordat het boek ook in de VS, Engeland, Duitsland, Frankrijk, Denemarken, Italië en Japan verschijnt. Dat hebben die lui aan de Amsterdamse Leidsegracht toch maar mooi geflikt.

'Route 66 killer' is het eerste deel in een serie rond FBI-agente Brigid Quinn. Gedurende dertien jaar groeide de moordenaar van Route 66 uit tot een obsessie voor Quin. Elke zomer sloeg hij één keer toe; zijn slachtoffers waren steevast jonge vrouwen, zijn modus operandi was bekend en toch bleef hij ongrijpbaar.

De obsessie werd een trauma toen Quinns jonge collega Jessica Robertson tijdens een undercoveroperatie in handen viel van de seriemoordenaar. Quinn verliet de FBI en probeert sindsdien het normale leven weer op te pakken.

Omdat de vermoedelijke dader nu is gearresteerd, wordt Quinn ingelicht. Maar ze is ervan overtuigd dat hij de seriemoordenaar niet kan zijn en hervat de zoektocht samen met haar opvolgster Laura Coleman. Dan verdwijnt Laura en lijkt het drama zich te herhalen.

Luitingh spreekt van 'een overrompelend debuut' dat vooral lezers van Karin Slaughter en Mo Hayder zal aanspreken. Maar Masterman is niet een echte beginneling: onder haar echte naam Rebecca McEldowney publiceerde ze eerder fictie als de duistere comedy 'Guardian Devils' en de coming-of-age-roman 'Manual for Normal'.

McEldowney (lees: Masterman) werd geboren in Cleveland, Ohio. Haar grootouders emigreerden in de negentiende eeuw vanuit Hongarije. Andere vrienden en familieleden kwamen naar de VS kort na de opstand in Hongarije in 1956. Na lange tijd in Florida gewoond te hebben, verhuisde ze met haar man Frederick Masterman, nu een gepensioneerde predikant, naar Tucson, Arizona. Zij is directeur van een uitgeverij voor medische en forensische literatuur.

Andere nieuwe titels:

Dean Koontz - 'De miljardair' (augustus 2012). Odd Thomas, die het kwaad in de wereld op zijn eigen manier bestrijdt, is met zijn vriendin Annemaria te gast op het landgoed van een excentrieke miljardair. De prachtige villa is gebouwd in de jaren dertig en heeft een kleurrijke, maar ook mysterieuze geschiedenis. Odd voelt dat er iets mis is en wil vertrekken, maar Annamaria staat erop dat ze blijven. Zij vindt dat Odd met zijn bovennatuurlijke gavan daar niet voor niets is beland.
Robert Ludlum & Paul Garrison - 'Het Janson commando' (juli 2012). Paul Janson was geheim agent en huurmoordenaar voor de Amerikaanse overheid, tot hij niets meer van het werk wilde weten. Hij neemt nu alleen maar opdrachten aan waarvan hij weet dat ze bijdragen aan een betere wereld. Zijn volgende missie: voor de kust van Afrika is een kustvaarder overvallen. Alle bemanningsleden zijn vermoord, alleen een arts is gespaard gebleven. Aan Janson de taak om de arts te bevrijden.
Ian Hamilton - 'Dans van de Tijger' (juni 2012). Een Ava Li thriller. Ava Li is een jonge detective die gespecialiseerd is in het innen van grote uitstaande schulden. Door haar intelligentie en onorthodoxe methoden slaagt ze waar anderen falen. Ava Li wordt naar Hongkong gestuurd om vijf miljoen pond op te sporen.
Meg Gardiner - 'Geheugenfout' (juli 2012). Forensisch psychiater Jo Beckett wordt gevraagd het verleden van een levend persoon te onderzoeken. De man lijkdt aan geheugenverlies en kan geen nieuwe herinneringen vormen, laat staan zich herinneren wie of wat hem deze vorm van geheugenverlies heeft aangedaan.

Geen opmerkingen: