03 mei 2012

Wordt verwacht 291 (nieuws, 2012)

THEO VAN GOGH WACHT BIJ DE RECEPTIE

Al jaren geleden aangekondigd, maar nu staat-ie toch op stapel: de nieuwe roman van Leon de Winter, getiteld 'VSV of Daden van onbaatzuchtigheid'. Op woensdag 20 juni brengt uitgeverij De Bezige Bij het boek in de handel.

In 'VSV' is Theo van Gogh, de in 2004 vermoorde columnist en filmmaker, nog steeds niet verder gekomen dan de receptiebalie in het dodenrijk. Om deze fase in zijn bestaan af te sluiten, moet hij een beschermengel worden. De ontvanger van zijn daden van barmhartigheid is de crimineel Max Kohn.

Kohn is een Nederlandse topcrimineel met een slopende hartziekte. In Amerika ontvangt hij het donorhart van een overleden priester, en dat legt verplichtingen op. Hij reist naar Amsterdam voor een confrontatie met zijn grote liefde, een vrouw die al meer dan tien jaar voor hem op de vlucht is.

Tijdens zijn verblijf slaat een groep geradicaliseerde Marokkanen met geweld toe. Nederland wordt ontwricht. Dat is het moment dat Max Kohn, vanuit het dodenrijk zorgvuldig in het oog gehouden, zijn nieuwe leven een beslissende wending kan geven.

Leon de Winter (1954) studeerde aan de filmacademie in Amsterdam. Zijn debuutroman 'De (ver)wording van de jonge Dürer' (1978) werd bekroond met de Reina Prinsen Geerligsprijs. Daarna verschenen succesvolle romans als 'Zoeken naar Eileen W.' (1981), 'Kaplan' (1986), 'Hoffman's honger' (1990), 'SuperTex' (1991), 'God's Gym' (2002), en 'Het Recht Op Terugkeer' (2008).

Geen opmerkingen: