PETROS MARKARIS GIET GRIEKSE WOEDE IN FICTIE
Een seriemoordenaar houdt huis in de betere buitenwijken van de Griekse hoofdstad Athene. Zijn slachtoffers zijn allen rijke Grieken, die hun belasting niet betaalden. Hun stoffelijke resten liggen verspreid tussen de ruïnes van de oude stad. Vergiftigd met dollekervel, het middel waarmee Socrates ook aan zijn einde kwam.
Het zijn niet de harde feiten, maar dit is gruwelijke fictie, te vinden in de laatste thriller van de Griekse schrijver Petros Markaris. Hij combineerde zijn functie als misdaadschrijver met die van een politiek commentator die de ontwikkelingen in zijn land met zorg gadeslaat.
De moorden in het boek 'The Settlement' zijn min of meer de weerklank van de woede onder de Griekse bevolking, die razend is op de belastingontduikende elite die volgens hen het land aan de rand van de afgrond heeft gebracht. Veel lezers, maar ook de hoofdrolspeler in het boek, inspecteur Costas Haritos, worden heen en weer geslingerd tussen afschuw van en bewondering voor de moordenaar, die zichzelf de Nationale Belasting Inner noemt. Die wil het geld niet in zijn eigen zak steken, maar in 's lands schatkist deponeren. De publieke waardering voor de moordenaar is de laatste tijd zo groot geworden, dat Markaris het nodig vond om een waarschuwing tegen copycats in het boek op te nemen.
,,Ik wilde het echte verhaal vertellen over de ontwikkeling van deze crisis en de impact ervan op de gewone mensen'', stelt Markaris in een gesprek met The Guardian. Volgens de schrijver is een misdaadroman een uitgelezen middel om politiek commentaar te leveren, omdat er veel van wat er nu gebeurt in Griekenland 'misdadig' is.
De 75-jarige Markaris werd geboren in Istanbul uit Griekse en Armeense ouders. Hij vestigde zich in Athene toen hij ergens in de dertig was. Nog steeds aanschouwt hij de problemen van Griekenland door de ogen van een buitenstaander. ,,Dit systeem is gebouwd op een wankele basis, men leeft van dag tot dag. En het is de afgelopen dertig jaar alleen maar erger geworden.''
Markaris' boek 'The Settlement' opent met een citaat van voormalig president Konstantinos Karamanlis, die Griekenland omschrijft als 'een eindeloos gekkenhuis'. In het eerste hoofdstuk slaan vier oudere vrouwen de hand aan zichzelf. Op afscheidsbriefjes staat dat zij door kortingen op hun pensioen niet meer hun medicijnen kunnen betalen of een dokter kunnen bezoeken. Zij wilden de samenleving niet meer tot last zijn.
(Bron: The Guardian)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten