05 mei 2007

Wendy Hornsby - In kwaad daglicht (1995)

Reality-tv in LA
(Door Peter Kuijt)

Maggie MacGowen bedrijft 'reality-tv in optima forma'. Niet alleen filmt deze documentairemaakster menig misdrijf in Los Angeles, ze lost ze ook nog op. In In kwaad daglicht, het tweede avontuur dat schrijfster én geschiedenisdocente Wendy Hornsby haar heldin laat beleven, moet MacGowen het opnemen voor haar minnaar, rechercheur Mike Flint. Het wordt een zware klus die haar onder andere naar South Central voert, de onguurste wijk van LA.

Flints naam is bezoedeld geraakt. De rechercheur wordt ervan beschuldigd getuigen van de moord op een politieman zodanig onder druk te hebben gezet, dat zij met hun verhaal de zwarte Charles Conklin achter de tralies hebben gekregen. De moord is weliswaar jaren geleden gepleegd, maar de zaak wordt opgerakeld door de meedogenloze politicus Baron Marovich die ermee zwarte stemmen tracht te verwerven. Vanwege alle commotie wordt Flint geschorst, zodat MacGowen zo goed als in haar eentje de kar moet trekken.

Al dan niet filmend, trekken de kleurrijkste figuren aan MacGowen voorbij: heroïnehoertjes, een in 'dirty tricks' bedreven mannetjesmaker, een permanent benevelde oud-rechercheur, een stuntelende advocate en een jeugdige delinquent die al vanaf zijn zevende onderdak van de overheid geniet. Sommigen laten niet lang na de confrontatie met MacGowen het leven en zelf moet de reporter ook af en toe het vege lijf zien te redden. Onderwijl moet ze de thuis mokkende Flint ook nog zien op te vrolijken, maar dat laatste haar lukt haar redelijk. Geen wonder ook, als MacGowen het volgende over haar Mike meldt: 'Ik zou zijn uiterlijk eerder opvallend dan indrukwekkend willen noemen, tenzij we het over de naakte Mike hebben, in welk geval de laatste kwalificatie zeker van toepassing is'.

Wendy Hornsby schrijft zoals MacGowen haar documentaires maakt, met mooie sfeertekeningen, humor en spitse dialogen. De finale zien we echter al van verre aankomen, maar In kwaad daglicht is nog veruit te verkiezen boven menig 'reality'-product waarmee zowel publieke als commerciële stations ons netvlies al tijden teisteren.

Wendy Hornsby - In kwaad daglicht, uitgeverij Meulenhoff, 318 pag.

Geen opmerkingen: