05 mei 2007

Teri Holbrook - Verloren stemmen (1998)

Gale Grayson: Heldin op zwakstroom
(Door Peter Kuijt)

Een jonge Amerikaanse historica, Gale Grayson, is de hoofdpersoon in een nieuwe 'mystery-serie', die volgens uitgever A.W. Bruna de vergelijking met het beste werk van Minette Walters en Elizabeth George gemakkelijk kan doorstaan. Beoordelen we Verloren stemmen, het onlangs verschenen thrillerdebuut van de Amerikaanse Teri Holbrook waarin Grayson figureert, dan moeten we niettemin het ergste vrezen voor de rest van de serie. De roman komt tergend langzaam op stoom en dat ligt allemaal aan Grayson. Ze is een heldin op zwakstroom.

Holbrooks eersteling speelt zich af in Fetherbridge, een geïsoleerd dorpje in Engeland. Het gehucht is nog steeds niet van de schrik bekomen na de spectaculaire zelfmoord, drie jaar eerder in de plaatselijke kerk, van Tom Grayson, Gale's echtgenoot én dichter met een terroristisch verleden en een lichte obsessie voor de ozonlaag.

De zelfdoding van de poëet ging bepaald niet ongemerkt aan de gemeenschap voorbij: een fraai kerkraam werd aan barrels geschoten en Graysons hersenweefsel moest van de kansel worden geschraapt. De eeuwige rust in het dorpje werd danig verstoord door dit spektakel - zelfs CNN stelde zijn camera's in de hoofdstraat op - en dat wordt weduwe Gale nog steeds nagedragen.

En dan raakt het dorp opnieuw in rep en roer. Lisa Stilwell, de babysit van Gale's dochtertje Katie Pru, wordt vermoord aangetroffen op een landweggetje. Beschuldigende vingers gaan al gauw in de richting van 'die Amerikaanse', Gale Grayson.

Voor hoofdinspecteur Daniel Halford en brigadier Maura Ramsden van New Scotland Yard die de zaak in onderzoek hebben, kan het rijtje verdachten echter moeiteloos worden uitgebreid. Wat te denken van dominee Jeremy Cart die het troosten van vrouwen vooral als een fysieke aangelegenheid ziet? Of de respectabele Orrin Ivory die iedere journalist wel als zijn hoofdredacteur zou willen hebben. En laten we vooral de eigenzinnige glazenier Christian Timbrook en zijn minnares Helen Pane, eigenaresse van een kledingwinkel, niet vergeten.

Het duo Halford/Ramsden hobbelt van de ene verdachte naar de andere. De speurders worden niet veel wijzer van de bezoekjes aan de overigens kleurrijk beschreven dorpelingen; slechts met moeite halen ze boven water dat Lisa bij leven en welzijn niet de lieve oppas was zoals de goegemeente haar graag zag. Er komt pas - letterlijk - schot in de zaak als Gale haar weefgetouw, haar dissertatie over de zeeslagen van het schip CSS Alabama en Katie Pru eindelijk even links laat liggen en verhaal gaat halen bij degene die volgens haar Lisa heeft vermoord. Een licht verrassende ontknoping is vervolgens des lezers deel. Tenminste, als die lezer al niet in een diepe slaap is gesukkeld. Holbrook kan beter 'Daniel Halford-mysteries' gaan schrijven.

Teri Holbrook - Verloren stemmen, uitgeverij A.W. Bruna, 352 pag.

Geen opmerkingen: