06 mei 2007

Margot Livesey - Molly's baby (1997)

'Molly's baby' raakt crimineel snaartje
(Door Peter Kuijt)

De oorspronkelijke titel van de tweede roman van de Schotse auteur Margot Livesey luidt Criminals. Echt misdadige trekjes krijgt het boek echter nergens. Het werk laat juist zien hoe een groepje mensen, dat verdwaald raakt in een doolhof van normen en waarden, meer on- dan doelbewust verkeerde stappen zet met verstrekkende gevolgen. Slechts een enkeling hoort in de lik thuis.

De Nederlandse vertaler verzon - en dat mag ook wel eens gezegd worden - een betere titel: Molly's baby. Het hele boek draait immers om de lotgevallen van een meisje van nog geen paar maanden oud. Ze wordt in een busstation gevonden door Ewan Munro, een op en top fatsoenlijke bankier, die onderweg is naar zijn zuster Molly Lafferty.

In een paniekreactie, z'n bus staat op het punt van vertrekken, sjouwt hij het kind mee aan boord en overhandigt haar aan het eind van de reis aan Molly. Die is er dolblij mee, want het kind jaagt haar depressies weg die de kop opstaken nadat Molly's man, de schrijver Chae Lafferty, ervandoor was gegaan. Chae zien we later weer opduiken, door teksten uit zijn roman Het Donkere Woud dan wel door zijn storende lijfelijke aanwezigheid.

Molly is vastbesloten in het wereldje van luiers, flesjes en slaapliedjes onder te duiken en maakt plannen het kindje, dat zij Olivia noemt, te houden. Ewan, meer bezig met problemen op de zaak dan met deze toevallige ontvoering, laat Molly begaan met haar goedbedoelde maar onwettige ideetjes. Ondertussen raakt Olivia's moeder, de Indiase vrouw Joan, volledig over haar toeren door de verdwijning en maakt de biologische vader, de slechts voor galg en rad geschikte Kenneth, plannen om munt te slaan uit de kidnap.

Alle karakters komen uiteindelijk tezamen in een finale op een afgelegen Schotse boerderij, die ironisch genoeg Mill of Fortune heet. De ontknoping waarin eenieder moet inzien wat zijn of haar aandeel is in het onheil dat Olivia overkomt, is niet echt verrassend en stelt enigszins teleur. Het laat de lezer ook met onbeantwoorde vragen achter.

Knap is echter hoe Margot Livesey elke personage inhoud weet te geven, op haar best is ze in de weer met de brave, stotterende borst Ewan, de deeltijd-moeder Molly en het schuim der natie, de dronkelap en fulltime profiteur Kenneth. Liveseys stijl is meer dan aangenaam, op z'n tijd humoristisch dan weer melancholisch: van begin tot eind het lezen meer dan waard. Molly's baby dient gekoesterd te worden.

Margot Livesey - Molly's baby, uitgeverij Anthos, 240 pag.

Geen opmerkingen: