06 mei 2007

Bert Muns - De sluipschutter (1996)

Killer breekt hart te Groot-Eemland
(Door Peter Kuijt)

Bureau Mediatoepassing, zou dat vergelijkbaar zijn met Bureau Raampoort danwel het roemruchte pand in de Warmoesstraat? We weten in ieder geval dat dit bureau bij de Amsterdamse politie bestaat, want thrillerschrijver Bert Muns (1960) werkt er en zijn uitgever doet er gaarne kond van. Ondanks het schreeuwende tekort aan politiemensen zag Muns kans onlangs zijn tweede politieroman, De sluipschutter, te voltooien.

Evenals in zijn debuut, Verkeerde vrienden, is ook in dit boek de hoofdrol weggelegd voor Francien van Anshem, hoofdagente in het imaginaire plaatsje Groot-Eemland. Zij moet proberen te voorkomen dat de Zuid-Afrikaanse huurmoordenaar Chris Bergman erin slaagt de Nigeriaanse minister die een bezoek brengt aan het stadje, om het leven te brengen.

Een eenvoudig gegeven, dat Muns echter met veel omhaal van woorden brengt. Het boek begint namelijk met een door pubers gepleegde overval met dodelijke afloop, waar later nog maar zijdelings op wordt teruggekomen. De lezer moet een behoorlijk aantal pagina's doorworstelen, voordat-ie eindelijk in het verhaal 'zit'. En dan gaat het nog in een sukkeldrafje: Bergman palmt Franciens hartsvriendin Tjitske in, breekt haar hart en begint dan pas eigenlijk aan de voorbereidingen van de aanslag. De killer kijkt daarbij niet op een lijkje meer of minder. Francien ondertussen ligt overhoop met haar collega, die overspelig gedrag vertoont en moet zich ongelooflijk veel moeite getroosten om haar relatie met haar Franse minnaar, de hotelier Julien, overeind te houden, voordat ze achter de huurmoordenaar aan mag gaan.

Uiteindelijk komen we dan bij de voorspelbare finale - in een op instorten staande kerktoren - die binnen een mum van tijd voorbij is, zodat Francien tijdig weer acte de présence kan geven bij de zoveelste alcoholcontrole. Muns heeft, kortom, geen thriller afgeleverd waar we wakker van blijven. Misschien moet hij maar bij een echt bureau gaan werken...

Bert Muns - De sluipschutter, uitgeverij Luitingh-Sijthoff, 239 pag.

Geen opmerkingen: