06 mei 2007

Chris Rippen - Zuidelijke streken (1995)

Zinderende verhalen ook voor thuis
(Door Peter Kuijt)

De cover toont een dampend strand en een vlakke zee, terwijl uitgever BZZTôH rept van 'zinderende verhalen voor een adembenemende vakantie'. Maar wie de bundel Zuidelijke streken van Chris Rippen openslaat, ontdekt dat niet alle verhalen zich in warme, mediterrane gebieden afspelen.

Slechts na lezing van het titelverhaal en het beklemmende Vreselijke dingen die in de vakantie gebeuren vraag je je af of je er toch niet beter aan zou doen om die aanstaande busvakantie in de Tyrrheense archipel te annuleren. De overige vijf verhalen hebben Nederlandse steden, dorpen en buitengewesten als decor en dan nog niet eens in vakantietijd.

De misleiding zij BZZTôH vergeven, hoewel de uitgever op de omslag nog wel even had mogen vermelden dat drie van de zeven verhalen al eerder werden gepubliceerd.

Voor zo'n zes knaken kun je je overigens nauwelijks bekocht voelen. Rippen, winnaar van de Gouden Strop in 1992 met zijn tweede roman Playback, weet in zijn verhalen aan ogenschijnlijk alledaagse gebeurtenissen een zo goed als 'adembenemende' draai te geven. Zoals in Dolly, waarin een gepensioneerde universiteitsmedewerkster er alles aan doet om van haar vervelende pianolessen en -leraar af te komen.

Een prettige dag verhaalt van een uitgerangeerde, gestreste werknemer, wiens dag uiteindelijk onprettig eindigt. Nagerecht heeft een reünie van een clubje carrièremakers en de voortijdige dood van een hunner vriendinnen als onderwerp. Alleen al om dit laatste verhaal dat zich middenin de winter (!) afspeelt, is Zuidelijke streken niet alleen kostelijk leesvoer voor op het strandlaken, maar ook voor bij de open haard...

Chris Rippen - Zuidelijke streken, uitgever BZZTôH, 159 pag.

Geen opmerkingen: