06 mei 2007

April Smith - Boven Montana (1995)

FBI-agente zoekt zichzelf en praat met regenjas
(Door Peter Kuijt)

Is er nog leven na Cagney & Lacey? Voor de Amerikaanse scenarioschrijfster April Smith wel. Nadat de twee vrouwelijke rechercheurs met de vut waren gestuurd, wierp Smith zich op het schrijven van thrillers. En met succes, Smiths debuut Boven Montana kreeg lovende kritieken in haar vaderland.

De 29-jarige FBI-agente Ana Grey speelt de hoofdrol in Boven Montana, die, hoewel de titel anders doet vermoeden, zich niet afspeelt in de dunbevolkte 'Big Sky'-staat. Grey opereert voornamelijk in Los Angeles en omgeving.

De agente is een mens naar ieders hart. Ze houdt van milkshakes en honkbal, hoopt stilletjes op een relatie met haar getrouwde collega Donnato, is daarnaast ambitieus en capabel - in het eerste hoofdstuk slaat ze, procedures negerend, in haar eentje een bankovervaller in de boeien - maar kan zich in het mannenbolwerk dat FBI heet, maar met moeite staande houden. Haar irritaties daarover reageert ze af in gesprekken met haar grootvader, die ze liefkozend 'pappie' noemt en met Bank Dicks Geheime Vermomming, een 'aangeklede' regenjas aan de kapstok in haar kantoor. De eerste luistert nooit, de laatste praat nooit terug.

In plaats van promotie, krijgt Grey een klus waaraan weinig eer te behalen valt: een enigszins verbleekte Hollywood-ster - type Liz Taylor - beschuldigt haar dokter ervan haar aan de drugs te hebben gebracht. Tegelijkertijd wordt elders in L.A. een Spaanstalige vrouw vermoord, die altijd sprak over 'haar grote nicht die voor de regering werkt', Ana Grey dus. Of deze nicht maar de zorg van haar twee bloedjes van kinderen op zich wil nemen.

Al deze ontwikkelingen voeren Grey naar de kleurrijke Latino-wijk van Los Angeles, haar geboorteplaats Santa Monica en North of Montana, een mondaine chique voorstad van L.A. Wat de vermoorde vrouw, de verlepte filmster en de dealende arts met elkaar te maken hebben, komen we enkele doden, een uitstapje naar Boston en een flinke hoeveelheid spitse dialogen later te weten. Daarnaast is Grey nog heftig op zoek naar zichzelf, want ze is bepaald niet vrij van zorgen. Herkennen we daar niet een beetje de problematische Cagney in? Of was het nou Lacey?

April Smith - Boven Montana, uitgeverij Anthos, 292 pag.

Deze recensie werd eerder gepubliceerd in juli 1995

Geen opmerkingen: