06 mei 2007

Rood & Rood - Voodoo (1997)

Voodoo en opvliegers gaan moeilijk samen
(Door Peter Kuijt)

Na hun bezoek aan blitse homotenten in hun zesde thriller Buddy vertoeven broer Niels en zus Lydia Rood voor hun nieuwste, Voodoo, in het van kruidenbaden doordrenkte wereldje van luku, hebi, wisi en yorka's, oftewel de zwarte magie. Overtuigend bewijst het thrillerduo dat geesten niet alleen klusjes kunnen klaren in Suriname, Ha├»ti en West-Afrika, maar ook in Amsterdam.

In Voodoo mag gelegenheidsspeurneus Ditje Pardoen opnieuw komen opdraven, hoewel er een grotere rol is weggelegd voor haar Surinaamse vriendin Priscilla. De laatste wordt op zeker moment geplaagd door regelmatig terugkerende black-outs en ander lichamelijk ongemak, die volgens haar in winti gespecialiseerde oom voortvloeien uit het feit dat ze is behekst.

En dan is er nog de 46-jarige, geblondeerde Joke die haar opvliegers tracht te bezweren door het in huis halen van een illegaal in Nederland verblijvende Ghanees. Haar bejaarde buurvrouw vindt 't maar niks, want ze ziet door haar spionnetje dat Jokes Kaapse viooltjes in de vensterbank door dat gedoe een hoop tekort komen. Maar laten we vooral dat lemen poppetje met z'n uitpuilende ogen niet vergeten dat overal opduikt en maar niet kapot wil vallen.

De Ghanees wordt later levenloos aangetroffen in de Gouwzee. Omdat het een illegaal betreft en dus officieel in Nederland niet bestaat, weet de politie even geen raad met deze zaak. Maar later wordt alles toch helder als blijkt dat de betoverde Priscilla, Joke, een voodoopriester en de dode Afrikaan met elkaar te maken blijken te hebben en Ditje ook een duitje in het zakje doet. Een gevalletje van zwarte magie of toch nog iets anders...?

Broer en zus Rood zijn aardig op dreef in hun Voodoo, dat 't niet zozeer moet hebben van een meesterlijke plot, maar meer van de al dan niet exotische karakters. De dialogen zijn, op enkele na die herlezing behoeven, dik in orde. Ook zeer geschikt voor lezers die voodoo afdoen als louter bijgeloof...

Rood & Rood - Voodoo, Uitgeverij Bert Bakker, 237 pag.

Geen opmerkingen: