06 mei 2007

Val McDermid - Klopjacht (1995)

Synoniemen te over in frisse klopjacht
(Door Peter Kuijt)

Ze torent maar net boven de anderhalve meter uit, maar Kate Brannigan zou zo kunnen meedraaien in het eerste de beste niet door ruzie uiteengevallen IRT-team. Met twee vingers in de neus voert ze linke inkijkoperaties uit en om de haverklap velt deze private eye onverzettelijk lijkende kleerkasten met haar gepunte cowboylaarzen.

Brannigan is een creatie van de Schotse schrijfster Val McDermid. Al eerder mochten we haar in Doodslag en Valstrik bewonderen en nu ligt het derde avontuur van de kordate detective, Klopjacht' in de schappen.

Brannigan moet ditmaal haar geliefde, popjournalist Richard Barclay, uit de puree trekken. Kate onderzoekt mogelijke fraude bij een automobielbedrijf en Richard helpt haar daarbij door zich een glanzende bolide 'aan te schaffen' bij de desbetreffende dealer. Zijn Gemini Turbo Super Coupé wordt echter gestolen en later door de politie aangetroffen met een voordeelpak crack in de kofferbak. Richard kan niet overtuigend waarmaken dat hij niets met de drugshandel te schaften heeft en wordt uiteindelijk getrakteerd op volpension op staatskosten.

Om Richard uit de gevangenis te krijgen, gaat Kate achter de bende aan die meer schijnt te weten van het bewuste pakketje drugs. Dat valt nog niet mee, want tegelijkertijd heeft ze ook te zorgen voor het achtjarige zoontje van Richard en moet ze haar cholesterolgehalte op peil zien te houden met bakken Chinees en junkfood. Tijdens haar klopjacht op de bende heeft Kate niet alleen een verhelderende ontmoeting met de drugsdealers, maar kruisen ook louche bingobazen en dito producenten van kinderporno haar pad.

Net als in Valstrik en Doodslag beschrijft McDermid de wederwaardigheden van haar heldin op een verfrissende en humoristische wijze, waarbij doorlopend de zegeningen van het tijdperk-Thatcher het graf in worden geprezen (alsof Engeland onder John Major een paradijs is...). Storend is alleen dat de schrijfster te vaak het synoniemenwoordenboek erbij heeft gepakt. Vergelijkingen als 'de stoelpoten jankten als een avantgardistisch strijkkwartet' vliegen je om de oren. Het is een beetje te veel van het goede: alsof je na een Chinese rijsttafel ook nog alle happen uit een Febo-muur moet zien te verstouwen...

Val McDermid - Klopjacht, uitgever Luitingh-Sijthoff, 237 pag.

Geen opmerkingen: