07 mei 2007

Marelle Boersma - Complex (2007)

'Complex' verdient lichte make-over
(Door Peter Kuijt)

Marjet heeft een soort versterkte wipneus, waardoor je rechtstreeks in haar neusgaten kijkt. En dan die brede heupen onder dat smalle bovenlichaam: het peermodel in optima forma! Kun je het Marjet kwalijk nemen dat ze gebukt gaat onder een minderwaardigheidscomplex? Ze zou zo graag haar fysiek een 'extreme make-over' willen laten ondergaan.

Marjet is ook de hartsvriendin van de 46-jarige journaliste Fenna, de hoofdrolspeler uit Complex, de derde thriller van Marelle Boersma (1957). Eerder schreef deze onderzoekster aan de Universiteit van Wageningen de thrillers Nephila’s Netwerk en Stil water.

Boersma, die de gezondheidsbevorderende werking van stoffen in voeding bestudeert, moet niet veel hebben van cosmetische ingrepen, lezen we op diverse internetsites. Haar mening wordt gedeeld door heldin Fenna die haar vriendin Marjet deelname aan een metamorfoseprogramma op tv uit het hoofd probeert te praten. Tevergeefs, zo blijkt later.

Ondertussen moet er ook brood op de plank komen. Fenna vertrekt naar India waar ze met freelance fotograaf Ben een reportage gaat maken over een Nederlandse onderzoeker. Deze is druk doende met de ontwikkeling van een revolutionair middel op het gebied van wondheling. Maar Fenna en Ben ontdekken – niet geheel zonder gevaar voor eigen lijf en leden – dat de Nederlander arme Indiase verschoppelingen gebruikt als proefkonijnen.

Eenmaal terug in Nederland komt Fenna erachter dat Marjet is uitverkoren om haar onder handen te laten nemen in 'Bodymorfose', waarvan de deelnemers worden opgenomen in een exclusieve kliniek. Maar dan worden enkele van deze 'lelijke eendjes' ziek. Er sterven er zelfs een paar. Ook Marjets leven lijkt gevaar te lopen.

Boersma’s Complex zit de tijdgeest ongemakkelijk dicht op de huid. De schrijfster stelt in haar boek de vraag aan de orde of de kwaliteit in klinieken voor cosmetische ingrepen wel gewaarborgd is en ziet die in de realiteit van alledag beantwoord worden. Onlangs nog stierf in Utrecht een jonge vrouw in een privékliniek na een liposuctie-behandeling.

Het sterkst is Complex in een huiveringwekkende, claustrofobisch makende onderwaterscène voor de kust van India en de gedetailleerde beschrijving van de Chinese watermarteling, waarbij met tussenpozen druppels op iemands voorhoofd uiteenspatten. Minder geslaagd zijn de af en toe tuttige confrontaties tussen Fenna en puberdochter Tara en de twistgesprekken met vriendin Marjet. Verder blijft in het ongewisse hoe het afloopt met bepaalde personen die in het begin opduiken. Complex zou nog meer aan schoonheid winnen als deze rimpels met een lichte make-over zouden worden gladgestreken.

Marelle Boersma – Complex. Uitgeverij Karakter, 300 pag.

Geen opmerkingen: