09 maart 2014

Belinda Bauer - Wat dood is (2014)

LICHTELIJK UIT BALANS


Sinds haar voortreffelijke debuut 'Rusteloos land' (2010) produceert de Britse auteur Belinda Bauer zowat elk jaar een psychologische thriller. De vierde op rij luistert naar de titel 'Wat dood is'.

Patrick zoekt om hem moverende redenen antwoord op de vraag waarom mensen overlijden. Het feit dat hij aan het syndroom van Asperger lijdt, maakt zijn leven in het algemeen en deze zoektocht in het bijzonder niet eenvoudiger. Tijdens zijn studie anatomie moet hij met een aantal medestudenten een lijk ontleden en de doodsoorzaak zien te achterhalen. Patrick ontdekt iets wat artsen over het hoofd hebben gezien.
Na een zwaar auto-ongeluk belandt Sam in een ziekenhuiszaal met andere comateuze patiënten. Hoewel hij zich niet kan bewegen, ziet en hoort hij wel wat verpleegsters en artsen uitvoeren. Wanneer een medepatiënt komt te overlijden, begint hij aan zichzelf te twijfelen. Had hij dat nu goed gezien?

Belinda Bauer heeft twee personages gecreëerd die beiden op hun eigen wijze gevangen zitten in hun lichaam en daaruit proberen te ontsnappen. De eerste helft van het boek gebruikt ze vooral om dit psychologische gevecht te illustreren. In de tweede helft wordt er met plotwendingen gestrooid, die helaas niet allemaal even overtuigend zijn uitgewerkt. Dit resulteert in een thriller die lichtelijk uit balans is, maar die desalniettemin nog steeds met kop en schouders boven de middenmoot uitsteekt.

Belinda Bauer - Wat dood is. Vertaling: Valérie Janssen. Uitgeverij A.W. Bruna, 310 pag.

Geen opmerkingen: