07 mei 2009

Triest en onbeschaafd (nieuws, 2009)

CLUB MISDAADAUTEURS GEEFT KRO ONDERUIT DE ZAK

Het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM) is niet te spreken over het optreden van de makers van het KRO-programma Goedemorgen Nederland. In de ochtenduitzending van donderdag 7 mei zou voorzitter Agnes Jongerius van de Gouden Stropjury 2009 de namen bekendmaken van de vijf genomineerde auteurs, zo was de afspraak. Maar in plaats daarvan koos de KRO ervoor om rechtstreeks vanuit Straatsburg het programma te wijden aan de nakende Europese verkiezingen.

De eenzijdige beslissing van Goedemorgen Nederland om dit jaar geen aandacht aan de nominaties te besteden, werd dinsdagmiddag 5 mei medegedeeld aan Passionate Bulkboek, het organisatiebureau van de Gouden Strop, schrijft GNM-voorzitter Willem Asman in een brief aan de leden. ,,Als reden werd aangevoerd dat de uitzending geheel gewijd zou zijn aan de Europese verkiezingen. Over uitstel of een ander alternatief voor de bekendmaking viel niet te praten. Aandacht voor spannende boeken paste, zo luidde de verklaring, sowieso niet langer in 'het format'.

De contacten tussen Passionate Bulkboek en de redactie van Goedemorgen Nederland over de bekendmaking van de genomineerden van de Gouden Strop editie 2009 lopen reeds vele maanden. Asman: ,,De beslissing van Goedemorgen Nederland, achtenveertig uur voor het overeengekomen uitzendtijdstip, kwam als een donderslag bij heldere hemel. De genomineerden waren reeds uitgenodigd – één van hen (Marion Pauw, red.) had inmiddels een geplande vakantie verzet. Juryvoorzitter Agnes Jongerius zou aanwezig zijn om de nominaties toe te lichten. De nominatiebekendmaking vormt het jaarlijkse startschot voor vele publicitaire initiatieven in de aanloop naar de Power of Plots en Juni – Maand van het Spannende Boek.''

Het GNM-bestuur acht het optreden van Goedemorgen Nederland 'triest en onbeschaafd'. ,,Dit is een dieptepunt in de jarenlange uitstekende relatie die bestond tussen de Gouden Strop en de KRO, ooit één van de hoofdsponsors. Hier was sprake van het welbewust en eenzijdig schenden van afspraken waar te goeder trouw van werd uitgegaan.''

Asman: ,,'We hadden het kunnen weten', was met afstand de meest trieste reactie die ik vanmorgen hoorde. Triest, maar waar.'' De GNM-voorzitter biedt naast zijn felicitaties aan de vijf auteurs dan ook excuses aan aan de genomineerden, aan Agnes Jongerius en de overige juryleden en aan andere direct betrokkenen.

3 opmerkingen:

Unknown zei

Maar zeg nu zelf: zou jij ook niet stiekem voor nakende verkiezingen kiezen?

Peter Kuijt zei

Het gaat zeker om het woord 'nakende', hè? Schavuit!

Remko Meddeler zei

Nee Loes, ik zou niet voor een onderwerp kiezen waar (elders) al heel veel aandacht voor is. Vooral niet als er al lopende afspraken zijn. Ik snap het ook niet, want er zijn - zo uit mijn blote (ha, ha) hoofd - honderduizenden thrillerliefhebbers in Nederland en die kijken ook best weleens naar tv.