19 maart 2014

Klassieke pulpfictie (nieuws, 2014)

HERONTDEKTE CHRICHTON-THRILLERS IN NEDERLANDSE VERTALING

Zoals De Spanningsblog al eerder meldde, is de serie thrillers die Michael Crichton (1942-2008) onder het pseudoniem John Lange heeft geschreven, onlangs opnieuw uitgebracht. Deze zomer worden de eerste twee titels in Nederlandse vertaling uitgegeven.

Crichton, die wereldberoemd werd met boeken als 'Congo' en 'Jurassic Park', schreef de John Lange-thrillers tijdens zijn studie medicijnen, om zijn studiekosten te betalen. De boeken zijn geschreven tussen 1966 en 1972, toen Crichton nog geneeskunde studeerde aan de Harvard Medical School. 

De Amerikaanse uitgeverij Hard Case Crime is sinds eind 2013 bezig om acht vroege thrillers van Crichton op de markt te brengen, in eerste instantie nog steeds onder de naam John Lange. De boeken die in het Nederlands worden vertaald, zullen Crichtons eigen naam dragen. Vlak voor zijn overlijden gaf Crichton hiervoor toestemming. Enkele titels heeft hij zelfs nog opnieuw geredigeerd en van extra hoofdstukken voorzien.

,,Het zijn stuk voor stuk geweldige boeken, en het zijn de eerste stappen van Crichton in de genres waarmee hij later wereldberoemd zou worden'', stelt uitgever Tom Harmsen van Luitingh-Sijthoff. ,,Eén verhaal gaat over de sinistere gevolgen van biotechnologie (op een geheim vakantie-eiland), een ander over een archeologieprofessor op zoek naar een verdwenen tombe in Egypte – jaren voordat Indiana Jones op het toneel verscheen. Er zit een race-tegen-de-klok politieke thriller bij (geschreven lang voor de serie '24'), plus een overval op een luxehotel met behulp van een computer, een verhaal over een persoonsverwisseling waarin een onschuldige man tegenover een groep huurmoordenaars komt te staan en nog veel meer. Alle boeken krijgen omslagen die verwijzen naar de klassieke pulpfictie uit de jaren zestig.''

De eerste twee titels die op 25 juni 2014 worden uitgegeven, zijn 'Zero Cool' en 'Dodelijke afdaling'. De thrillers kosten tien euro.

Geen opmerkingen: