14 maart 2014

Wordt verwacht 370 (nieuws, 2014)

CHARLES DEN TEX DOET EEN 'NICCI FRENCH'

Thrillerauteur Charles den Tex en zijn vrouw, romanschrijfster Anneloes Timmerije, zijn sinds jaar en dag samen. Maar nu pas hebben ze de tijd gevonden om samen een boek te maken. Deze Haagse 'Nicci French' schreef geen thriller pur sang, maar de roman 'Het vergeten verhaal van een onwankelbare liefde in oorlogstijd', die in september 2014 bij uitgeverij De Geus verschijnt, herbergt meer dan voldoende spannende elementen.

De roman van Den Tex en Timmerije is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en ontstond na intensief onderzoek van programmamaker Andre Eilander. Hij stuitte in Australië op de geschiedenis van Guus en Lienke Hagers.

Lienke en Guus Hagers hebben in elkaar de liefde van hun leven gevonden. In Nederlands-Indië zijn ze gelukkig tot ook daar de Tweede Wereldoorlog doordringt. Hij is een van de beste gevechtsvliegers van de Indische luchtmacht en wordt voor een korte missie naar Australië gestuurd. Voor hij terug kan, valt Japan Indië binnen en wordt Lienke gevangengenomen.

Drie jaar lang vecht de vliegenier om te kunnen terugkeren naar Java, naar zijn vrouw. Alles wat hij doet, doet hij voor Lienke. Tot zijn eigen verbijstering raakt hij daardoor verstrikt in een vuil politiek spel. Na de oorlog worden de twee op miraculeuze wijze herenigd. Het geluk lijkt na alle beproevingen alsnog voor hen weggelegd, maar Guus' geheime oorlogservaringen staan tussen hen in.

Met de verre landen waar het verhaal Lienke en Guus zich afspeelt, heeft zowel Anneloes Timmerije als Charles den Tex een persoonlijke band. Drievoudig Gouden Stropwinnaar Den Tex (1952), bekend van thrillers als 'CEL' en 'De erfgenaam', is geboren in Australië. Timmerije (Amsterdam, 1955) heeft Indische voorouders en schreef daarover in 'Indisch zwijgen' en 'De plaats der dingen'.

Andere nieuwe titels:

Sara Blædel - 'Het dodenspoor' (mei 2014). Rechercheur Louise Rick is op zoek naar een vijftienjarige jongen die al meer dan een week wordt vermist. Het onderzoek brengt haar terug naar het dorp waar haar geliefde jaren geleden onder verdachte omstandigheden overleed.
Jesper Stein - 'Onrust' (juni 2014). Debuut van Deense misdaadverslaggever. Wanneer de politie een kraakpand wil ontruimen in de wijk Nørrebro in Kopenhagen, komen de krakers in opstand. Er volgen stevige rellen. Na afloop wordt een dode man gevonden, gekleed in legerkisten en bivakmuts. Wie is deze man en hoe kan hij zijn vermoord op een plek waar het hele politiekorps bijeen was? Een zaak voor hoofdinspecteur Axel Stein.
Carlos Zanón - 'Gewetenloos' (mei 2014). Barcelona, 2012. Bruno, Raquel en haar broer Cristian chanteren overspelige stelletjes die kamers per uur huren door te dreigen dat ze hun partners zullen informeren. Simpel en effectief. Totdat Cristian zijn pijlen richt op het verkeerde ontrouwe stel.
Carl-Johan Vallgren - 'De man in de schaduw' (augustus 2014). Thrillerdebuut van bekroonde Zweedse romanschrijver. Veertig jaar na de ontvoering van zijn broertje verdwijnt Joel Klingberg. Danny Katz, Joels vroegere legervriend en ex-junkie, gaat naar hem op zoek. Om de waarheid boven tafel te krijgen ziet Katz zich gedwongen af te reizen naar de Caraïben, waar de Klingberg-familie haar fortuin heeft vergaard.
Liselotte Roll - 'Derdegraads' (juni 2014). En weer een thrillerdebuut. Nu van een in 1973 geboren Zweedse journaliste. In een afgelegen huis bij Stockholm wordt het lichaam gevonden van Erik Berggren, een alcoholist met een lichte verstandelijke beperking. Hij is op brute wijze vermoord: zijn lichaam is vastgeketend aan de keukentafel en met kokend water overgoten. Het spoor leidt inspecteur Magnus Kalo naar een verkrachting tijdens het militaire regime van de jaren zeventig in Argentinië.
Johan Theorin - 'Grafheuvel' (augustus 2014). Het laatste deel van de serie De vier seizoenen van Öland. Het is het begin van een drukkend warm zomerseizoen op Öland. Tienduizenden toeristen komen naar het eiland om midzomer te vieren. Maar een van de bezoekers komt met andere intenties. Hij komt wraak nemen voor het onrecht dat hem als kind is aangedaan.

Geen opmerkingen: