14 maart 2014

Wordt verwacht 369 (nieuws, 2014)

DE MUUR VIEL NIET...


De Berlijnse Muur is in 1989 niet neergehaald. Met dat uitgangspunt liet de Duitse schrijver Simon Urban zijn fantasie de vrije loop en dat resulteerde in zijn tweede boek, dat in juni 2014 bij uitgeverij Signatuur in Nederlandse vertaling zal verschijnen onder de titel 'Plan D'. Een Duitse recensent sprak van 'een roman noir van wereldklasse'.

Oost-Berlijn, 2011. De val van de Muur heeft nooit plaatsgevonden. Egon Krenz staat 22 jaar aan het roer van de DDR en de staat is bijna failliet. De hoofdstad is een vervallen moloch, verziekt en vervuild. De laatste kans voor het socialisme: economische onderhandelingen met de Bondsrepubliek.

Dan wordt een voormalig adviseur van Krenz dood gevonden en alles wijst op daders uit de gelederen van de Stasi. Wordt hun onschuld niet bewezen, dan zullen vrijwel zeker de onderhandelingen stuklopen en is het afgelopen met de DDR. Martin Wegener van de Volkspolizei en zijn West-Duitse collega Richard Brendel gaan op zoek naar de moordenaars.

Simon Urban (Hagen, 1975) studeerde Duitse taal- en letterkunde in Münster en na een opleiding aan de Academie voor taal, creativiteit en merkcommunicatie Texterschmiede in Hamburg, volgde hij de studie Creative Writing bij het Deutsches Literatur-Institut in Leipzig. Urban woont in Hamburg en Techau en werkt als copywriter bij een reclamebureau.

Andere nieuwe titels:

Bernando Fernández - 'Witte boorden' (augustus 2014). Lizzy Zubiaga, de koningin van de synthetische drugs, besluit om zich vol in witwasoperaties te storten. Ze wil een internationale bank opzetten voor topcriminelen. De enige die haar kan tegenhouden is ex-politievrouw Andrea Mijangos, nu privédetective.

Geen opmerkingen: