14 juli 2013

Bevrijdende ervaring (nieuws, 2013)

J.K. ROWLING SCHREEF STIEKEM DETECTIVE

Een detectiveroman van de volkomen onbekende Robert Galbraith die in april verscheen, blijkt in werkelijkheid te zijn geschreven door Harry Potter-auteur J.K. Rowling. De roman werd in het voorjaar toegejuicht door de recensenten, die dachten dat de schrijver een voormalige militair was.

'The Cuckoo's Calling' gaat over een eenbenige oorlogsveteraan die detective is geworden, Cormoran Strike. Hij wordt ingehuurd om de dood van supermodel Lula Landry te onderzoeken. Het kreeg lof als 'sprankelend debuut' en werd vergeleken met het werk van Ruth Rendell en P.D. James. Volgens de Harry Potter-fansite The Leaky Cauldron zijn er tot dusver 1500 exemplaren verkocht. In 2014 zou 'Galbraith' met een nieuw boek komen.

Rowling zei tegen The Sunday Times dat ze het jammer vindt dat ze zich niet meer achter het pseudoniem kan verschuilen. ,,Het was zo'n bevrijdende ervaring om Robert Galbraith te zijn. Het was heerlijk om te publiceren zonder hype en zonder verwachtingen en puur genot om reacties te krijgen onder een andere naam.''

De Nederlandse vertaling van 'The Cuckoo's Calling' verschijnt begin 2014 bij uitgeverij Boekerij

3 opmerkingen:

'Graag Gelezen', mijn boekenblog zei

Daar ben ik benieuwd naar !

'Graag Gelezen', mijn boekenblog zei

Daar ben ik benieuwd naar !

Rikkesoft zei

Is het niet grappig vast te stellen dat in onze contreien de mannen zich verschuilen achter vrouwelijke pseudoniemen, in de hoop een betere verkoop te kennen, terwijl Rowling kiest voor een mannelijk pseudoniem?
Of zou ze opzettelijk een beperkte verkoop nagestreefd hebben? ;-)