24 maart 2014

Gesignaleerd 305 (nieuws, 2014)

vers van het mes!

DE WAAL & BAANTJER - EEN TIEN MET EEN GRIFFEL

Bij Lebowski Publishers verschijnt donderdag 27 maart 'Een tien met een griffel', deel tien in de serie politieromans van het duo De Waal & Baantjer.

Rechercheur Van Opperdoes en zijn jongere collega Jacob staan voor een raadsel als een bewaarder 's nachts dood wordt aangetroffen in het Vondelpark. In eerste instantie lijkt het er namelijk op dat hij onwel is geworden tijdens het joggen, maar er zijn te veel vraagtekens. Als blijkt dat hij veel vijanden had, zowel privé als op zijn werk, moeten de twee rechercheurs alle zeilen bijzetten. Niet alleen om te bewijzen dat de bewaarder daadwerkelijk vermoord is, maar vooral om de dader te ontmaskeren.

Lebowski pakt uit met de uitgave van deze jubileumeditie. Donderdag 27 maart wordt het boek gepresenteerd in boekhandel Van der Plas aan het Buikslotermeerplein in Amsterdam. Twee dagen later maakt Simon de Waal zich op voor een signeersessie in De Zilveren Toren (Stationsplein 51, Amsterdam).

Appie Baantjer overleed op 29 augustus 2010 op 86-jarige leeftijd, kort voor het uitkomen van het derde deel in de serie, 'Een dief in de nacht'. In een nawoord in 'Een tien met een griffel' gaat De Waal uitgebreid in op zijn samenwerking met zijn vriend en collega. De serie ontstond nadat Baantjers vrouw Marretje, met wie hij vijftig jaar getrouwd was, in april 2007 overleed. De Waal: ,,Vanaf dat moment had Appie geen zin meer in schrijven. Zijn verdriet over Marretje was te groot. De Cock, zijn grote held ging met pensioen.''

Het was later dat jaar, in een talkshow van Theodor Holman, waar beide schrijver te gast waren, dat het plan weer opdook om 'samen iets te gaan doen'. Wekelijks zaten de twee in het huis van Baantjer in Medemblik verhaallijnen uit te denken. Ze schreven om en om: Baantjer begon met hoofdstuk 1, waarna De Waal in daaropvolgende hoofdstuk het verhaal oppikte. ,,Appie Baantjer had er weer plezier in'', aldus zijn kompaan. ,,Het schrijven deed hem goed, hij keek uit naar onze vrijdagen. We hadden geen idee wat het zou worden, hoe het zou gaan, maar de lol was onbetaalbaar.''

De Waal & Baantjer - Een tien met een griffel. Uitgeverij Lebowski, 170 pag., € 9,95. ISBN: 978 90 488 1922 5.

Geen opmerkingen: