07 maart 2014

Onsterfelijk (nieuws, 2014)

EERSTE 'E-BOOK' WAS EEN THRILLER

De thriller 'Host' van Peter James uit 1993 is 's werelds eerste e-book. Dat stelt het Science Museum in Londen dat een elektronische versie van de thriller, die op twee floppy disks was opgeslagen, binnenkort aan het publiek zal laten zien.

Uitgeverij Penguin bracht 'Host' destijds uit op traditioneel papier en in elektronische vorm. De thriller gaat over een computerexpert die gelooft onsterfelijk te kunnen zijn door de inhoud van zijn hersenen te downloaden en zijn lichaam in te vriezen.

Tijdens zijn research voor het boek zocht de Britse thrillerauteur contact met professoren en studenten van de faculteit Cognitieve Sciences van Sussex University. Nadat het boek in een gebonden versie was verschenen, benaderde een student James en vertelde hem dat de thriller ook in een elektronische variant kon worden geproduceerd. Een jaar later was de e-versie een feit. Het boek herbergde wat extraatjes, zoals foto's en beschrijvingen van James' research. Ook kwam het konterfeitsel van de schrijver tot 'leven' als er op een trefwoord werd geklikt.

James herinnert zich dat de media hem aan de schandpaal nagelden met het verwijt dat het papieren boek ten dode was opgeschreven met de komst van het elektronische broertje. ,,Ik reageerde met de stelling dat e-books opgang zouden maken als ze even comfortabel zouden lezen als gedrukte boeken'', aldus de schrijver in The Bookseller. ,,Dat moment is zo'n beetje aangebroken, maar tot mijn vreugde constateer ik dat het papieren boek nog steeds goed gedijt.''
     
Van de elektronische versie van 'Host' werden in de eerste maand na publicatie twaalfduizend exemplaren verkocht. Het is nog niet bekend wanneer het museum het e-book zal tentoonstellen.

(Bron: The Bookseller)

Geen opmerkingen: