21 maart 2014

Get togethers en meet-and-greets (nieuws, 2014)

AUTEURS OP PLAATS DELICT, TESS GERRITSEN OP TOUR


Tess Gerritsen (foto: Kelly Campbell)
De eerste contouren van Juni - Maand van het Spannende Boek 2014 worden zichtbaar. De auteur van het geschenkboekje 'Incendio', de Amerikaanse successchrijfster Tess Gerritsen, is een week lang in Nederland. En tientallen Nederlandse thrillerauteurs manifesteren zich op hun eigen 'plaats delict'.

De actiemaand met als thema 'Terreur in thrillers' wordt officieel geopend op donderdag 29 mei. Tijdens de Avond van het Spannende Boek in het Amsterdamse Pakhuis De Zwijger worden onder andere de winnaars bekendgemaakt van de Gouden Strop en de Schaduwprijs. Verder buigt De Literaire Rechtbank zich over een misdadig boek en verkast - naar verluidt - de Literaire Thriller Salon van Annet de Jong en Carla de Jong voor die ene avond naar het pakhuis. De kaartverkoop voor de Avond van het Spannende Boek start op vrijdag 2 mei. Het volledige programma wordt begin mei bekendgemaakt.

Het evenement Plaats Delict wordt gehouden in het eerste weekend van Juni - Maand van het Spannende Boek. Tijdens dit weekend worden er door boekhandels, bibliotheken, auteurs en thrillerfans onder andere signeersessies, lezingen, meet-and-greets en wandelingen georganiseerd bij de favoriete boekhandel of bibliotheek van de thrillerauteur.

Een kort overzicht van de evenementen die inmiddels bekend zijn:
- 31 mei (13.30-16.00): Marelle Boersma ontvangt in de bibliotheek van Den Bosch en houdt een korte lezing over haar nieuwe thriller 'Nobody'. Vervolgens is er een wandeling langs plekken in de stad die een rol spelen in het boek.
- 31 mei: John Brosens verwelkomt zijn fans in de Marten Toonderzaal van de Centrale Bibliotheek Rotterdam met 'een lezing, ludieke actie en meet-and-greet'.
- 31 mei: Pim Faber organiseert een interactieve, online thriller-WK-quiz op www.pimfaber.nl. Met medewerking van Tomas Ross, Eppo van Nispen, Jaap Jongbloed, Corine Hartman, Johnnie Rep, Kim Moelands en Sander Verheijen. Prijs: drie door ex-international Rep en Faber gesigneerde exemplaren van 'De val van '74'.
- Corine Hartman en Tomas Ross doen een duo-optreden in boekhandel Paagman in Den Haag. De datum is nog niet bekend.
- 31 mei: Linda Jansma en Melissa Skaye doen een duo-optreden in de Readshop in Almere Haven.
- Roel Janssen vertelt in het Allard Pierson Museum (de voormalige Nederlandsche Bank) over zijn boek 'Fout Goud'. Datum volgt.
- Sybren Kalkman organiseert in de bibliotheek Kennemerland 'een spannende activiteit naar aanleiding van een nieuw verhaal dat deels speelt in de bieb'. Datum volgt.
- 31 mei: Els Kerkhoven heeft signeersessies in boekhandel Manschot in Nieuwegein en boekhandel Logica in IJsselstein.
- 31 mei en 1 juni: Gerard Nanne verzorgt een lezing en singer-songwriter Mary Lou treedt op. Zij schreef onder meer een lied geïnspireerd op Nannes boek 'Lonely Boy'. Locatie nog onbekend.
- 31 mei en 1 juni: Almar Otten leidt een 'moordwandeling' door het middeleeuwse centrum van Deventer. Op plekken die in Ottens boeken voorkomen, leest hij passages voor. Onderweg kan de dorst worden gelest in Bierencafé De Heks.
- 1 juni: In Nijmegen is de presentatie van een bundel met smokkelverhalen, geschreven door acht Nederlandse en acht Duitse auteurs. Aanwezig zijn onder anderen Jac. Toes, Elvin Post, Michael Berg, Nina George en Thomas Hoeps.
- Thrillerschrijfster Ella Marjon verzorgt in de bibliotheek van Veenendaal 'een get together' tussen schrijvers en lezers van thrillers. Datum volgt.
- 1 juni: Wendela de Vos en Atie Vogelenzang, oftewel Tupla M., leiden in de bibliotheek van Amstelveen een quiz over Nederlandse thrillers (volwassenen en young adult). Ook auteur Martine Kamphuis is van de partij. Later is er in boekhandel Venstra een meet-and-greet met Tupla M.
- Herman Vemde ontplooit in de Read Shop in Best 'een speciale actie' rond zijn eigen boeken. Datum volgt.

De volgende auteurs hebben ook hun medewerking toegezegd aan Plaats Delict, maar wat zij precies gaan doen en waar is nog niet bekend: Milou van der Will, Simone van der Vlugt, Jacob Vis, Hilde Vandermeeren, Esther Verhoef, Lex Passchier, Victoria Farkas, Daniëlle Hermans & Ed van Eeden, Ellen den Hollander, Loes den Hollander, Theo en Marianne Hoogstraten, Carla de Jong en Escober.

Tijdens de Maand van het Spannende Boek kunnen leden van de bibliotheek meedoen aan het Moordspel: een online wedstrijd waarbij een klassieke whodunit in delen gepubliceerd wordt. In de tussentijd krijgen ze aanwijzingen die moeten leiden naar de oplossing van de moord. Het Moordspel is ontwikkeld door Bibliotheekservice Fryslân en de Friese bibliotheken en de afgelopen twee jaar met succes ingezet. Dit jaar werkt de CPNB nauw met hen samen om ervoor te zorgen dat het spel beschikbaar komt voor alle bibliotheken.

Geen opmerkingen: