27 september 2010

Ruimte tot verbetering (nieuws, 2010)

ASMAN UITGEHAMERD

Thrillerschrijver Willem Asman stapt op als voorzitter van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM). Dat heeft hij in een nieuwsbrief aan de leden laten weten. Ook bestuursleden Marga de Boer en Marieke Bemelman stellen zich niet herkiesbaar. De overige bestuursleden, de auteurs Daniëlle Hermans, Loes den Hollander, Wendela de Vos en René van de Meerakker en de recensenten Jos van Cann en Jürgen Joosten, zijn wel herkiesbaar.

Asman werd in november 2008 gekozen tot voorzitter van de thrillerschrijversclub, waarvan ook uitgevers en recensenten lid zijn. Asman, auteur van onder andere 'Wondermans eindspel' en 'Koninginnedag', geeft in de nieuwsbrief geen inhoudelijke reden voor het feit dat hij zich niet meer herkiesbaar stelt. Wel geeft hij aan dat het GNM, dat in 1986 is opgericht, zich moet gaan beraden op zijn toekomst. Volgens Asman dient de vraag gesteld te worden in hoeverre de doelen van het GNM, dat volgend jaar zijn 25-jarig bestaan viert, nog aansluiten bij de behoeften van de leden.

Volgens Asman is er de afgelopen jaren veel bereikt, met name waar het gaat om de emancipatie van het thrillergenre. Inmiddels behoort 1 op de 2 verkochte boeken in Nederland tot het spannende genre. ,,Nederlandse auteurs kunnen zich meten met de Scandinavische en Angelsaksische collega's'', aldus Asman.

Maar het GNM-bestuur ziet ook voldoende ruimte tot verbetering. ,,Zo klagen jury's bijna traditioneel over het gebrek aan kwaliteit van inzendingen. En is het grote commerciële succes nog steeds slechts voorbehouden aan een selecte groep auteurs.'' Ook zou het genootschap zich meer moeten laten gelden op tv en op internet, sterker betrokken willen worden bij festivals en onderzoek naar het thrillergenre willen initiëren bij hogescholen en universiteiten. Asman: ,,De wil is er, maar we moeten het ook kunnen waarmaken.''

Het GNM-bestuur wil bewerkstelligen dat de Gouden Strop de allure krijgt van een AKO- of Librisprijs. De Strop moet 'de belangrijkste prijs voor plotgedreven romans in ons taalgebied' worden. Asman stelt voor dat de hoofdsponsor The Read Shop een grotere organisatorische rol krijgt. Verder wordt er gebouwd aan een internetsite die als vraagbaak moet dienen, bijvoorbeeld voor diverse media, en indien nodig kan doorverwijzen naar één van de leden. (foto auteur: Mark Kohn)

1 opmerking:

marco zei

Tjonge, als Asman zo vol plannen en ambitie zit, is het merkwaardig dat hij stopt. Dit is een speech om te houden bij aanvang van je werkzaamheden...