26 maart 2014

De loef afsteken (nieuws, 2014)

COLIN DEXTER: 'GEEN ANDERE INSPECTOR MORSE DAN JOHN THAW'

Colin Dexter (l) en John Thaw
De Britse schrijver Colin Dexter, geestelijk vader van Inspector Morse, heeft in zijn testament laten vastleggen dat niemand meer de rol van de speurder mag spelen in een tv-serie. Hij wil daarmee voorkomen dat acteurs gaan 'wedijveren' met hun collega John Thaw die jarenlang in de huid van de politieman uit Oxford kroop. 

,,We willen nooit meer een herhaling van wat John heeft gedaan'', liet de 83-jarige Dexter weten aan The Independent. ,,Veel mensen die betrokken waren met de serie, willen niet dat er iemand opstaat en zegt 'we gaan die goeie ouwe John even de loef afsteken'. Daarop heb ik gezegd dat ik dat nooit zal toestaan.''

Het bestaan van de clausule in Dexters testament werd onthuld in een interview met Radio Times door acteur Shaun Evans. Hij speelt een jonge inspector Morse in 'Endeavour', een spin-off van de populaire Morse-reeks. De producers kregen toestemming van Dexter om de 34-jarige Evans in te huren, omdat hij niet zou lijken op de 'rijpere' Morse die Thaw speelde. ,,Shaun is de laatste persoon die de rol van Morse vertolkt. Punt'', aldus Dexter.

De verwachting is dat de nabestaanden de hand zullen houden aan Dexters wilsbeschikking. Zij behouden de rechten op zijn werk tot zeventig jaar na zijn overlijden.

Colin Dexter schreef dertien romans rond de hoofdinspecteur die regelmatig last had van een ochtendhumeur. Het eerste boek, 'Last Bus to Woodstock', verscheen in 1975. De reeks eindigde bijna een kwart eeuw later met 'The Remorseful Day', waarin Morse overlijdt aan een hartaanval. De tv-serie 'Inspector Morse' werd van 1987 tot 2000 door de Britse televisie uitgezonden. John Thaw overleed in 2002. Thaw, die net als Morse kampte met alcoholproblemen, leed aan slokdarmkanker.

1 opmerking:

Anoniem zei

Heb de tv serie verslonden en kan me ook geen andere acteur voorstellen die Morse kan vervangen.Ben wel blij dat Lewis een eigen tv serie heeft gekregen,helemaal in de trant van Morse en zo leeft hij toch nog een beetje door.
Wil Rompelberg Hokke