27 maart 2014

Reddingslijn (nieuws, 2014)

SCHRIJVERS PROTESTEREN TEGEN BOEKVERBOD IN GEVANGENIS

Ian Rankin
Tientallen Britse schrijvers hebben in de Daily Telegraph protest aangetekend tegen het voornemen van de Britse regering om gevangenen te verbieden opgestuurde boeken in ontvangst te nemen. Onder de schrijvers van de open brief bevindt de Schotse thrillerauteur Ian Rankin.

Het besluit van de regering blijft niet beperkt tot alleen boeken. Ook pakketjes met tijdschriften en kleding zullen de gevangenen niet langer bereiken. Het verbod heeft te maken met de zogenaamde 'Incentives and Earned Privileges scheme', een stelsel waarin gevangenen beloond kunnen worden voor wenselijk gedrag. Giften van buitenaf, waar de gevangenen dus geen prestatie voor hebben hoeven leveren, passen niet in dit model. De groep schrijvers denkt daar anders over: ,,We maken ons grote zorgen over de nieuwe regel die het opsturen van boeken door familie en vrienden verbiedt. We hebben begrip voor de visie dat er een mogelijkheid moet zijn om goed gedrag te belonen, maar we denken niet dat het ontzeggen van scholing en lezen in deze strategie thuishoren.”

De auteurs noemen boeken 'een reddingslijn achter de tralies' en een hulpmiddel om de geest in de cel te voeden. ,,Van bezoeken aan gevangenissen en praten met gevangenen weet ik hoe belangrijk boeken zijn voor het bestrijden van laaggeletterdheid en het in contact brengen van gevangenen met de samenleving'', aldus Rankin.

(Bron: Knack)

Geen opmerkingen: