01 maart 2014

Gesignaleerd 294 (nieuws, 2014)

vers van het mes!

BRAD THOR - ZWARTE LIJST

Bij uitgeverij Karakter is verschenen 'Zwarte lijst' van de Amerikaanse thrillerauteur en tv-producent Brad Thor.

Ergens in de Verenigde Staten houdt de regering in het diepste geheim een lijst bij. Een zwarte lijst. Leden van het Amerikaanse Congres krijgen hem nooit te zien, alleen de president en een geheim team van adviseurs is van het bestaan ervan op de hoogte. Als je naam er eenmaal op staat, gaat hij er niet meer vanaf... totdat je komt te overlijden.

Iemand heeft de naam van contraterrorisme-agent en ex-Navy SEAL Scot Harvath op de lijst gezet. En niet alleen die van hem, maar die van iedereen binnen de Carlton Group, zijn opdrachtgever. Met als gevolg dat Harvath de getrainde moordenaars die eropuit zijn gestuurd om hem uit te schakelen, van zich af moet zien te schudden zodat hij met zijn nog levende teamleden in contact kan komen.

Hij komt er al snel achter dat een van hen zeer gevoelige informatie in handen heeft gekregen waaruit blijkt dat enkele hooggeplaatste figuren binnen het ministerie van Defensie en de NSA de hun beschikbare technologie en wetten misbruiken voor hun eigen bedenkelijke plannen. De vraag is of Harvath kan voorkomen dat de Verenigde Staten getroffen worden door de meest verwoestende terroristische aanval ooit.

Nog voordat de Snowden-affaire aan het licht kwam schreef Thor 'Zwarte lijst'. Een thriller waarin hij schetst wat voor ontwrichtende gevolgen 'total surveillance' kan hebben als mensen met kwade bedoelingen het voor het zeggen hebben.

Brad Thor heeft zowel voor als achter de schermen gewerkt in de televisiewereld, als producent en schrijver van tv-programma's, maar ook als expert op het gebied van terrorismebestrijding. In 2008 volgde hij een zogenaamd Black Ops-team in Afghanistan om research te doen voor een van zijn thrillers. Zwarte lijst is de eerste van drie van Thors titels die in Nederlandse vertaling zullen verschijnen.

Brad Thor - Zwarte lijst. Vertaling: Janet Limonard-Harkink. Uitgeverij Karakter, 360 pag., € 19,95. ISBN: 978 90 452 0565 6.

Geen opmerkingen: