28 maart 2014

Tien kanshebbers (nieuws, 2014)

DEBUTANT NOLET OP LONGLIST GOUDEN STROP

Drievoudig winnaar Tomas Ross heeft kennelijk een neus voor schrijftalent, want één van de 'leerlingen' die hij onder zijn hoede heeft, maakt kans op de Gouden Strop 2014. Het is Donald Nolet, de enige debutant op de longlist. De copywriter schreef 'Versleuteld', over een IT-specialist en een bijna gepensioneerde AIVD'er die beiden in het oorlogsverleden van een Duitse radiotechnicus duiken.

Ook de oude meester zelf is trouwens in de race voor de prijs, met 'De tweede november', een factionthriller over de moord op cineast Theo van Gogh

De jury van de Gouden Strop onder leiding van presentator Jaap Jongbloed kwam gisteravond, zoals dat heet, 'na rijp beraad' tot een longlist van tien titels, het vereiste minimum aantal. Op de lijst zijn de Nederlanders oververtegenwoordigd: acht tegen één auteur en een schrijversduo uit Vlaanderen, respectievelijk Patrick Conrad en De Paepe & Depuydt.  

Er zitten behoorlijk wat reeds gelauwerden tussen de kanshebbers: René Appel (Gouden Strop in 1990 en 2001), Patrick Conrad (Diamanten Kogel, 2007), Roel Janssen (Gouden Strop, 2007), Tomas Ross (Gouden Strop in 1987, 1996 en 2003) en Esther Verhoef (Diamanten Kogel 2005, NS Publieksprijs 2011). Daarnaast werden Verhoef, Lupko Ellen, Corine Hartman en Jacob Vis al een of meerdere malen genomineerd voor de Strop. Vis staat op de lijst met 'De zwarte duivel', een thriller waarin het omstreden Ronde Huis in de bossen bij Nunspeet centraal staat. Zijn collega Almar Otten publiceerde tegelijkertijd ook een thriller over het roemruchte optrekje, maar haalde de longlist niet. 

De shortlist van maximaal vijf titels wordt op vrijdag 9 mei bekendgemaakt. Op donderdag 29 mei, op de Avond van het Spannende Boek, wordt de naam van de winnaar van de Gouden Strop onthuld. Dan is ook de uitreiking van de Schaduwprijs voor het spannendste thrillerdebuut. 

Dit is de volledige longlist:

René Appel - De advocaat (uitgeverij Anthos)
Patrick Conrad - Tango assassino (De Bezige Bij, Antwerpen)
De Paepe & Depuydt - Swartwater (Vrijdag)
Lupko Ellen - Nachtengel (Passage)
Corine Hartman - Zielloos (Karakter)
Roel Janssen - Fout goud (Cargo)
Donald Nolet - Versleuteld (Cargo)
Tomas Ross - De tweede november (Cargo)
Esther Verhoef - De kraamhulp (Anthos)
Jacob Vis - De zwarte duivel (Ellessy) 

Geen opmerkingen: