14 maart 2014

Wordt verwacht 368 (nieuws, 2014)

VAN PAPIERFABRIEK NAAR UITGEVER

Bij uitgeverij Karaat verschijnt in juni 2014 'Al die tijd de duivel', het romandebuut van de Amerikaanse schrijver Donald Ray Pollock. 'Al die tijd de duivel' is volgens de uitgever 'een crime novel, een thriller en een literaire roman ineen – een boek dat te vergelijken is met het werk van Cormac McCarthy, David Vann en Flannery O’Connor, maar ook met films als 'Natural Born Killers' of 'No Country for Old Men'.

De carrière van Donald Ray Pollock (1954, Knockemstiff, Ohio) kent een wonderlijk verloop. Hij begon pas laat met schrijven. Bijna dertig jaar lang werkte hij in papierfabriek Mead Paper Mill als werkman en vrachtwagenchauffeur, vóór hij zich bij de universiteit inschreef voor een cursus creative writing. Tijdens de cursus werd zijn verhalenbundel 'Knockemstiff' uitgegeven door Doubleday. En de New York Times publiceerde in 2008 zijn dagelijkse berichten over de verkiezingscampagne in het zuiden van Ohio. 

Daarna ging het snel. 'Knockemstiff' leverde hem de PEN/Robert W. Bingham Prize op. En ook het daaropvolgende 'Al de tijd de duivel' werd internationaal bekroond, onder andere met de Grand Prix de Littérature Policière 2012 en de Prix Mystère de la Critique 2013. Verder werd het door Rolling Stone en Lire verkozen tot boek van het jaar. Pollock woont en werkt in Chillicothe, Ohio.

In 'Al die tijd de duivel' laat Pollock een door trauma's gekwelde Vietnamveteraan, een tweetal seriemoordenaars en een smeerlap van een priester opdraven. En midden tussen deze personages, in een godvergeten Ohio, zwerft Arvin rond, een weeskind dat opgroeit tot een goedhartige maar gewelddadige man die geleerd heeft hoe hij voor zichzelf moet opkomen. 

Geen opmerkingen: