30 mei 2011

Monaldi & Sorti - Versluiering (2011)

Dodelijk saai cadeautje


(Door Peter Kuijt)

Zesennegentig was het maximum aantal pagina's dat het Italiaanse echtpaar Rita Monaldi en Francesco Sorti mocht schrijven voor het geschenkboek van de Maand van het Spannende Boek. Toen ze het manuscript van 'Versluiering' opstuurden naar de opdrachtgever, de Stichting CPNB, bleken ze het dubbele aantal pagina's te hebben geproduceerd. Een virus in hun computer had de 'word count' beïnvloed, verklaart Sorti in het tijdschrift Boekblad.

De CPNB bleef streng en Monaldi & Sorti moesten het mes in hun manuscript zetten. ,,Door het inkorten is het alleen wat minder 'juicy''', zegt Monaldi in het magazine.

Wat heet. 'Versluiering', dat zich afspeelt in het zeventiende-eeuwse Frankrijk, is dodelijk saai, hopeloos ingewikkeld en verre van spannend.

De auteurs, die naar eigen zeggen in hun geboorteland worden geboycot door toedoen van het Vaticaan, voeren ook in deze vertelling hun held uit eerdere boeken, castraatzanger, diplomaat en spion Atto Melani, ten tonele. Hij is uitgenodigd door kardinaal Jules Mazarin, de oppermachtige eerste minister van Frankrijk, voor een rol in het melodrama Orfeo. Maar Mazarin drijft iedereen tot waanzin. Elke dag worden er veranderingen aangebracht in het stuk. Een hoofdrol wordt bijrol, het decor aangepast, het aantal scènes in de tweede akte bijna verdubbeld, ga zo maar door. Achter al deze aanpassingen en machinaties van Mazarin gaat een complot schuil dat weer terug te voeren is op een samenzwering in Florence van twee eeuwen eerder, zo willen Monaldi & Sorti ons doen geloven. En held Melani zal de boel wel weer ontcijferen.

Wie de plot van deze uiterst complexe vertelling foutloos weet na te vertellen, verdient een lintje. Versluiering is in dit opzicht een goed gekozen titel. De auteurs springen van de hak op de tak, slepen er talloze personages bij en verliezen zich in nauwelijks ter zake doende terzijdes. De stijl van Monaldi & Sorti is stijf en archaïsch, met een taalgebruik waarbij vergeleken het proza van Louis Couperus nog 'vet' en 'dope' oogt. Het swingt, kortom, de pan niet uit. En afgedrukt in een uiterst klein lettertype (de letters in Onmacht, het in 92 (!) pagina's geschreven geschenkboek van 2010 van Charles den Tex, waren een slag groter), maakt het lezen van Versluiering een uitputtende exercitie. De Brillenkoning en de Lenzengigant zullen het druk krijgen.

Versluiering is een van de beroerdste geschenkboekjes van de laatste jaren. Niet bepaald een aansporing om een misdaadroman ter hand te nemen, laat staan een historische thriller.

Monaldi & Sorti - Versluiering. Het boekje wordt in de maand juni cadeau gegeven bij aanschaf van ten minste 12,50 euro aan Nederlandstalige boeken.

Geen opmerkingen: