25 mei 2011

Zeven keer vijf sterren (nieuws, 2011)

VN NOEMT 'DOODSKAP' THRILLER VAN HET JAAR

'Doodskap' van Arnaldur Indridason is de 'VN-Thriller van het Jaar'. De jury van het weekblad Vrij Nederland heeft het boek van de IJslandse auteur gekozen uit 384 nieuwe spannende boeken.

Vanaf morgen, 26 mei, verschijnt bij Vrij Nederland de 32ste Detective & Thrillergids. Daarin worden de 384 boeken besproken, die afgelopen jaar in het Nederlands zijn verschenen.

De recensenten bekroonden 7 titels met het maximum van 5 sterren. Een jury onder leiding van hoofdredacteur Frits van Exter koos daaruit de 'VN-Thriller van het Jaar'. De jury: ,,Met zijn sobere, maar o, zo effectieve stijl heeft Indridason er weer een fenomenaal goed boek van gemaakt. Een boek vol menselijkheid en mededogen, want de kracht van Indridason zit niet in de actie, maar in de spanning van de onderlinge relaties tussen zijn personages. Daarin is hij een meester. 'Doodskap' is een goed voorbeeld van de constante, hoge kwaliteit en productiviteit van deze IJslandse auteur – sinds 1997 verschijnt er elk jaar een boek van zijn hand. Doodskap is zijn zoveelste superieure thriller.''

De overige auteurs die vijf sterren vergaarden zijn: Jussi Adler-Olsen ('Dossier 64'), Michael Connelly ('De herziening'), Umberto Eco ('De begraafplaats van Praag'), R.J. Ellory ('Een mooie dag om te sterven'), Philip Kerr ('Grijs verleden') en SJ Watson ('Voor ik ga slapen'). In de Detective & Thrillergids staan ook de beste boeken die eerder zijn verschenen; in totaal komen meer dan 750 titels aan bod. Vorig jaar werd van Philip Kerr 'Als de doden niet herrijzen' gekozen tot VN-Thriller van het Jaar.

Geen opmerkingen: