14 mei 2011

Een gezonde lijst (nieuws, 2011)

MEER KANS VOOR SCHRIJFSTERS OP THRILLERPRIJS. IN ENGELAND DAN...

Val McDermid
De longlist voor de Theakston's Old Peculier Award, Engelands grootste thrillerprijs, telt dit jaar meer vrouwen dan ooit. Volgens de juryvoorzitter, schrijfster Dreda Say Mitchell, hebben de mannelijke auteurs de afgelopen jaren de shortlists en de prijzen gedomineerd, ondanks de status van schrijfsters uit het verleden zoals Agatha Christie en Patricia Highsmith. Maar nu zit er kennelijk verandering aan te komen.

Roger Ellory, die vorig jaar de prijs won, had zeven rivalen op de shortlist, onder wie twee schrijfsters. In 2009 haalden slechts twee vrouwelijke auteurs de longlist van veertien, waarna uiteindelijk Mark Billingham triomfeerde. In 2008 won weliswaar Stef Penney, maar zij was de enige vrouwelijke auteur onder twaalf genomineerden.

Dit jaar hebben zes schrijfsters de achttien auteurs tellende longlist van Theakston bereikt. Onder hen zijn Belinda Bauer, Rosamund Lupton, Laura Wilson en Sharon Bolton. Ook dichter en thrillerschrijfster Sophie Hannah behoort tot de kanshebbers, evenals oud-winnaar Val McDermid. De Schotse schrijfster kwam in 2007 fors in botsing met schrijver Ian Rankin nadat deze had gesuggereerd dat vrouwelijke auteurs, met name lesbische, de meest gewelddadige boeken schreven. De zes schrijfsters op de longlist moeten de strijd aangaan met mannelijke collega's als Lee Child, Reginald Hill en Mark Billingham.

,,Dit is een gezonde lijst'', aldus juryvoorzitter Mitchell in The Guardian. ,,Het laat zien wat mensen op dit moment lezen, de fictie die ik ook zelf lees. In het verleden hebben Penney en McDermid de prijs gewonnen, maar als je naar de long- en shortlists uit het verleden kijkt, dan lieten die niet altijd de vrouwelijke kant van het genre zien. Wat vrouwelijke thrillerauteurs met name goed doen is het creƫren van interessante en ontwikkelde vrouwelijke karakters, die voorheen toch vaak als slachtoffer eindigden.''

Het publiek mag nu stemmen op zijn favoriete titel uit de longlist. De meest populaire zes boeken komen vervolgens op de shortlist terecht. De jury maakt op 21 juli de winnaar bekend tijdens het Theakstons Old Peculier Crime Writing Festival in Harrogate. Voor de winnaar ligt een geldbedrag van omgerekend ruim 3100 euro klaar.

De longlist:
Belinda Bauer - Blacklands
Mark Billingham - From the Dead
SJ Bolton - Blood Harvest
Lee Child - 61 Hours
Alan Glynn - Winterland
Sophie Hannah - A Room Swept White
Reginald Hill - The Woodcutter
Simon Lelic - Rupture
Rosamund Lupton - Sister
Stuart MacBride - Dark Blood
Val McDermid - Fever of the Bone
Adrian McKinty - Fifty Grand
Steve Mosby - Still Bleeding
Stuart Neville - The Twelve
Craig Robertson - Random
William Ryan - The Holy Thief
Andrew Taylor - The Anatomy of Ghosts
Laura Wilson - A Capital Crime

(Bron: The Guardian)

Geen opmerkingen: