De Spanningsblog besteedt met recensies, interviews en nieuws voornamelijk aandacht aan de hedendaagse thriller en de auteurs daarvan: Peter de Zwaan, David Peace, William Lashner, Michael Connelly, noem maar op. De vroege Nederlandse misdaadroman is op deze site een ondergeschoven kindje. Maar verzamelaar Wim van Eyle biedt uitkomst. Uit zijn rijke collectie richt Van Eyle eens per maand de schijnwerper op het werk van een - soms vergeten - Nederlandse misdaadschrijver uit vroeger tijden. Vandaag de dertiende aflevering uit de serie Plaat van de maand. Over Jan Eekhout, schrijver van de verkeerde keuze.
(Door Wim van Eyle)

jaren dertig van de vorige eeuw levert hij veelbelovend werk af en hij krijgt goede recensies. Hij treedt toe tot de redactie van het Brabantse blad 'Het Venster' (1935-1936) en werkt mee aan 'Forum' en 'De litteraire Revue'.

Hans Mulder noemt Eekhout in 'Kunst en crisis en bezetting' een 'omhoog gevallen schrijver'. De spoeling was natuurlijk nogal dun in die jaren en een prijs was snel binnen gesleept.

Vanaf medio 1945 is zijn rol uitgespeeld. Wegens collaboratie met de bezetter draait hij voor twee jaar de bak in (1946-1947). Ook mag hij tien jaar niets publiceren. In 1954 tracht hij zich te rehabiliteren met zijn autobiografische roman 'Vlucht naar de vijand'. Eekhout begint weer te schrijven en er verschijnen zelfs
zes niet onaardige en spannende detectives van zijn hand:
'Dr. Hull vergist zich' (1960, de Lanteern)
'Juffrouw Jones uit Brightstead' (1961, Callenbach)
'De duivelstoren' (1962, Callenbach)
'Rechter Steele' (1964, Callenbach)
'Wie doodde de dominee?' (1964, Callenbach)
'De dood draagt een bolhoed' (1968, Davidsfonds)



(Bronnen: Wim van Eyle, K. ter Laan, Bart Droog, G.J. van Bork)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten