20 mei 2011

Jan Costin Wagner - Het laatste zwijgen (2011)


Hartverscheurende diepgang


(Door Guido Huisintveld)

De cover van Het laatste zwijgen is voorzien van de term literaire thriller en daar kan voor de verandering eens helemaal niets aan afgedaan worden. Dit derde deel in de meesterlijke serie met de Finse inspecteur Kimmo Joentaa valt eigenlijk chronologisch gezien tússen IJsmaan en Voor de Leeuwen. Het niet op volgorde lezen doet echter geen moment afbreuk aan het leesgenoegen dat de Duitse auteur Jan Costin Wagner ons wederom schenkt.

Een moordzaak van ruim drie decennia geleden is nooit opgelost. Het lichaam van het misbruikte jonge meisje was weliswaar gevonden, maar van de dader geen spoor. Dat zit de inmiddels gepensioneerde chef van inspecteur Kimmo Joentaa nog steeds dwars.

Dan verdwijnt er op exact dezelfde plaats weer een jong meisje. Is de dader na 33 jaar weer actief geworden? Kimmo Joentaa stort zich op de zaak waarbij hij niet kan ontkomen aan de opdringerige hulp van zijn ex-chef.

Jan Costin Wagner schraapt alle overbodige en voor de hand liggende informatie weg. Wat resteert lijkt een uitgekleed verhaal, maar tussen de bedrieglijk eenvoudige regels door is een hartverscheurende diepgang waarneembaar. Wagner zoomt in op alle personages en kiest geen partij voor misdadiger, slachtoffer, nabestaande of zelfs inspecteur. Hij schrijft zoals een dichter dicht: met overgave, inlevingsvermogen, stijl en kunde.

Klasse!

Jan Costin Wagner - Het laatste zwijgen. Vertaling: Gerda Meijerink. Uitgeverij Cossee, 304 pag.

Geen opmerkingen: