13 mei 2011

Harlan Coben - Vals spel (2011)


Een 10 voor humor én spanning


(Door Arno Ruitenbeek)

Stel, er staat een prijs op je hoofd. Je wilt die er af hebben en gaat naar de maffiabroers die willen betalen voor jouw, ongetwijfeld pijnlijke en langzame dood. Begin je dan een discussie over de zin of onzin van het edele golfspel?

Nou, sportmakelaar Myron Bolitar (het slachtoffer) en zijn onafscheidelijke medestrijder Windsor Horne Lockwood III wel. De maffiosi, helemaal gek van golf, krijgen van golfhater Myron het volgende te horen: ,,Ik weet heel goed wat golf is. Dat is een stel mannen in rare kleren die enorme lappen grond gebruiken om met een stok een balletje overheen te slaan.'' Kort voordat Myron betonnen schoenen krijgt aangemeten, helpt golffanaat Win hem natuurlijk weer uit de brand.

Hilarisch, kortom, en dan constant. Wat uitzonderlijk knap is. Zééér grappige dialogen die de zwaarte van de intrige enigszins verlichten. Een meisje is verdwenen, haar vader wordt vermoord, een vriendin idem dito en daar omheen bewegen zich slijmerds van pornobazen, enge sporttalenten, gewelddadige randfiguren en ons edele duo ex-FBI'ers met elk hun eigen belang of verborgen agenda. Topthriller, de eerste Bolitar van Harlan Coben uit 1995 die voor alles een tien krijgt. Ook voor de aangename prijs.

Harlan Coben - Vals spel. Vertaling: Martin Jansen in de Wal. Uitgeverij Boekerij, 352 pag., 15,00 euro

Geen opmerkingen: