18 mei 2011

Michael Connelly - De herziening (2011)


Een legal thriller uit vroeger tijden


(Door Hans Knegtmans)

In 2005 introduceerde Michael Connelly in De Lincoln-advocaat Mickey Haller. Hierdoor kon hij het crimegenre vanuit een wat andere invalshoek bedrijven dan in de boeken met zijn vaste hoofdpersoon, rechercheur Harry Bosch, in de hoofdrol.

Zoals we van de auteur mochten verwachten gaf Connelly zijn eigen draai aan de legal thriller. De obligate rechtszaakpassages waarop door de jaren heen fans van dit subgenre zich verkneuterden, moesten bij hem wijken voor het soort speurwerk dat we kennen van William Lashners advocaat Victor Carl.Beroepshalve is Haller, nog meer dan Bosch, maar al te goed bekend met de wijze waarop het Openbaar Ministerie onschuldige krabbelaars een oor aannaait, als daar een politiek doel mee gediend is.

Na het enorme succes van The Lincoln lawyer kreeg in 2009 in The brass verdict ('Het laatste oordeel') Harry Bosch een bijrolletje toebedeeld. Aanvankelijk is die zijn vertrouwde, kregelige zelf, maar geleidelijk loopt de samenwerking wat soepeler. Op de slotpagina's blijken ze zowaar halfbroers te zijn.

In De herziening probeert het OM Haller verrassenderwijs te strikken als aanklager. Jason Jessup heeft al vierentwintig jaar gevangenis erop zitten als zijn zaak wordt heropend. DNA-onderzoek toont aan dat de spermasporen op de kleding van het toen vermoorde meisje niet van hem afkomstig zijn. Om redenen die nooit helemaal duidelijk worden, accepteert Haller het voorstel. Hij maakt er een ware familiereünie van. Bosch mag het veldwerk doen, en hulpofficier Maggie McPherson, Hallers voormalige echtgenote, fungeert als assistent-aanklager.

Hoewel Connelly nooit een echt slechte roman zal schrijven, behoort De herziening niet tot zijn vele topprestaties. In zijn ongewone functie is Mickey vaker in de rechtszaal te vinden dan in de vorige delen. Hierdoor lijkt het boek soms verdacht veel op de legal thriller uit vroeger tijden. Weliswaar zonder de clichés uit belegen tv-series ('Objection, your Honor!' 'Overruled.'), maar toch. Ook is de intrige, op één verbijsterende plotwending na, minder ingenieus dan we van Connelly gewend zijn. En misschien wel het belangrijkste: nu we de twee hoofdpersonen in een gelijkwaardige rol zien valt op dat, vergeleken met de explosieve Harry Bosch, Mickey er wat bleekjes vanaf komt.

Als de kruitdampen zijn opgetrokken overdenkt Mickey zijn eigen rol in de procesgang en vraagt hij zich af in hoeverre hij schuld heeft aan de rampzalige afloop. Voldoende in ieder geval om te besluiten dat dit eens was, maar nooit weer. Een geruststelling voor de lezer.

Michael Connelly - De herziening. Vertaling: Arthur Wevers. Uitgeverij Boekerij, 350 pag.

(Zie ook de recensies van Guido Huisintveld en Arno Ruitenbeek)

Geen opmerkingen: