02 mei 2011

Onbespat (nieuws, 2011)

AUTEURS BLIJVEN DROOG TIJDENS LINTJESBUI

En opnieuw werden de vaderlandse thrillerauteurs dit jaar overgeslagen bij de traditionele lintjesregen voorafgaande aan Koninginnedag. Het lijkt wel of de verdiensten van de Nederlandse auteurs van spannende romans niet serieus worden genomen. De redactie van De Spanningsblog laat zich op dit punt graag verbeteren, maar voor zover bij haar bekend zijn er onder de leden van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM) geen geridderden te vinden.

Een misdaadauteur mailde vorige week misnoegd dat er onder uitgevers en literaire auteurs wel genoeg ridders, officieren en commandeurs rondlopen, maar thrillerschrijvers? Ho maar. ,,Zelfs Saskia Noort heeft niks om op te spelden.''

Van Appie Baantjer is bekend dat hij bij leven en welzijn wél een koninklijke onderscheiding ontving, maar deze buitengewoon sympathieke auteur schreef dan ook hors categorie. Ook auteurs als Theo Joekes, Jan Terlouw en Boris O. Dittrich werden ook bespat door de lintjesbui, maar dat ging om geheel andere verdiensten dan de thrillerschrijverij.

Schrijver Robert van Gulik ('Rechter Tie') kreeg destijds een lintje, maar dan voor zijn diplomatieke verdiensten, wel te verstaan. Ed van Thijn die ooit met Peter Brusse de zomerthriller 'De dorpelingen van Innocento' schreef, ook, maar incasseerde die natuurlijk omdat hij burgemeester van Amsterdam was.

Tomas Ross, die het destijds flink aan de stok kreeg met prins Bernhard, heeft 'natuurlijk' geen lintje gekregen. ,,Al zou 't Trix sieren. Maar goed, ik heb de lintjes van mijn vader.'' De vader van Tomas Ross, P.G. Hogendoorn, was tijdens de Tweede Wereldoorlog lid van verzetsgroep Albrecht en werkte later voor de Binnenlandse Veiligheidsdienst.

Er is dus werk aan de winkel voor het GNM. Zeker voor alle auteurs die telkens weer naast een Gouden Strop grijpen...

Geen opmerkingen: