11 mei 2011

Peter de Zwaan - De vuurwerkramp van Harmen Saliger (2011)


Bonje in Buurse


(Door Peter Kuijt)

Thrillerschrijver Peter de Zwaan was in een vorig leven chef van de kunstredactie van dagblad Tubantia. Die krant krijgt in zijn nieuwste boek De vuurwerkramp van Harmen Saliger een onvermijdelijke prominente rol, want het hoofdkantoor van het regionale dagblad was op 13 mei 2000 een stiefkwartiertje fietsen verwijderd van het epicentrum van het ontploffende S.E. Fireworks in Enschede.

Het boek blijkt een uitstekend instrument voor De Zwaan om wat rekeningetjes te vereffenen met zijn oude werkgever, want de krant komt niet louter positief in de thriller naar voren. Zo sneert hij dat sinds de fusie met de Twentsche Courant de kunstredacteuren geacht worden over alle disciplines te (kunnen) schrijven. En volgens de schrijver maakt men er de klassieke journalistenfout door te denken dat een prestatie door collega's wordt gewaardeerd. Een bedenkelijke rol in dit verhaal speelt eveneens Lex Vagan, een kunstredacteur die zich Dichter waant en de hem toegedichte heldenrol op de Dag van de Explosies ten volle uitmelkt.

Op deze rookzwarte zaterdag beseft ook Harmen Saliger dat zijn moment is aangebroken. Bij de eerste explosie om drie minuten over half vier besluit deze exploitant van modewinkels zijn koffers te pakken en een enkele reis richting noorderzon te boeken. Hij is ervan overtuigd dat zijn vrouw Alide bij de ramp is omgekomen. Niets staat hem in de weg elders een nieuw leven op te bouwen.

Maar Saliger heeft buiten de Kring van Enschedese Ondernemers gerekend. Deze club betwijfelt sterk of de winkeleigenaar bij de ramp het leven heeft gelaten. Bovendien wil de Kring haar ingelegde gelden terug die penningmeester Saliger in beleggingsproducten zou steken. De ondernemersvereniging zet oneigenlijke middelen in om te achterhalen waar Saliger uithangt. Er zijn wel meer lieden die van deze geschiedenis willen profiteren, zoals inbreekster Kim, die haar omvangrijke borstpartij regelmatig inzet voor eigen gewin en Saligers schoonzus Vivian. En ondertussen probeert kunstjournalist Vagan zijn heldenstatus zo lang mogelijk in stand te houden.

Een en ander levert een uitermate onderhoudend verhaal op met een fraaie, hilarische finale in het Twentse kerkdorp Buurse. De stijl van De Zwaan is onveranderlijk goed, zo niet uitstekend. Vol strakke dialogen, humor en in het oog springende karakters. De thriller zou eigenlijk in april uitkomen, maar De Zwaan ontdekte dat hij daardoor niet voor de Gouden Strop 2011 in aanmerking zou kunnen komen. Nu is de thriller iets later gepresenteerd en dingt de auteur in ieder geval mee voor de prijs van volgend jaar.

Een verstandig besluit.

Peter de Zwaan - De vuurwerkramp van Harmen Saliger. Uitgeverij Cargo, 288 pag.

Geen opmerkingen: