18 mei 2011

Wordt verwacht 240 (nieuws, 2011)

DE WALLANDER VAN ZUID-AMERIKA

Ook uitgeverij Karakter gelooft in het commerciële heil van een thrillertrilogie. Dit jaar brengt ze de Silva-serie uit, een trilogie van de globetrotter Leighton Gage. Zijn held, hoofdinspecteur Mario Silva, wordt de 'Wallander van Zuid-Amerika' genoemd.

In het eerste deel 'Kwaad bloed' (dat in juni 2011) verschijnt, onderzoekt Silva de dood van bisschop Dom Felipe Antunes, die wordt vermoord tijdens de inwijding van een kerk in het afgelegen dorpje Cascatas do Pontal. Ook raakt hij verwikkeld in lokale politieke conflicten tussen landeigenaren en de Vereniging van Landarbeiders en krijgt hij te maken met de verdwijning van Orlando Muniz junior, de zoon van een lokale landeigenaar.

Pedofiele priesters, ontvoeringen, corrupte lokale politieagenten en nog meer moorden versnellen de escalatie van het conflict tussen de landeigenaren en de hervormers, terwijl Silva zijn eigen demonen uit de weg probeert te ruimen door de moordenaars van zijn vader en zijn zwager op te sporen.

Leighton Gage heeft veel gereisd in Azië en Afrika, gewoond in Australië, Zuid-Amerika en van 1968 tot 1973 in Nederland. Hij bezocht Spanje tijdens de dictatuur van Franco, Portugal in het tijdperk van Salazar, Zuid-Afrika tijdens de apartheid, Chili tijdens de dictatuur van Pinochet, Argentinië in het tijdperk van de junta en Praag, Oost-Duitsland en Joegoslavië onder het communistische juk.

Samen met zijn Braziliaanse vrouw woont hij een deel van het jaar in Santana de Parnaíba (Brazilië), de rest van het jaar brengt hij door in Florida en Nederland, waar een van zijn vier dochters woont. In augustus 2011 verschijnt deel twee uit de trilogie, 'Zwijgend graf', in november 2011 gevolgd door 'Stervende adem'.

Andere nieuwe titels:

Domingo Villar - 'Het strand van de verdronkenen' (augustus 2011). Op een herfstochtend spoelt in de haven van een klein Spaans vissersdorpje het lijk van een visser aan. Inspecteur Leo Caldas wordt gevraagd om wat een duidelijk geval van zelfmoord lijkt, te onderzoeken. Al gauw komen er details aan het licht die van de routineklus een complex moordonderzoek maken.
Luca die Fulvio - 'De trap naar Dionysos' (september 2011). Jonge politie-inspecteur met ernstige heroïneverslaving wordt gearresteerd tijdens een inval in een kroeg. De inspecteur wordt overgeplaatst naar een armoedige Londense buitenwijk. Daar wordt een aantal huiveringwekkende moorden gepleegd.
Loes den Hollander - 'Uitglijder' (juli 2011). Minithriller over recensent die wereld versteld wil doen staan van zijn eigen literaire thriller. Maar zijn reputatie staat hem in de weg.
Frank van Zwol - 'Klem' (juni 2011). In 1998 zet de gedesillusioneerde zakenman Herman de Roy zijn eigen zelfmoord in scène. Twaalf jaar later leeft hij als Roy Thorsen in een blokhut in de Canadese wildernis. Maar zijn hut ligt op het tracé van een geplande gasleiding.
Jet van Vuuren - 'Zomerdruk' (juli 2011). Helen, een wat eenzelvige vrouw van zestig, heeft zich voorgoed op een Waddeneiland gevestigd. Dan komen er in het vakantiehuisje naast dat van Helen nieuwe huurders: een vader, zijn dochters en een hond. Als ze de stem van de man hoort, raakt dat in Helen een diep weggestopt trauma. Ze meent de stem te herkennen van de man die ze vijf jaar geleden heeft vermoord.

1 opmerking:

Sanne de Vries zei

Gage schrijft geweldig. Ik ben zó blij dat hij eindelijk in het Nederlands is vertaald, want je mist toch kleine nuances in de originele versie, die je in het Nederlands nu wel makkelijk kan oppikken. Het is trouwens een goede vertaling. Kwaad Bloed is niet alleen een bloedstollend debuut, het is ook de eerste in een serie van steeds beter wordende, onmogelijk om weg te leggen, heerlijke, adembenemende thrillers. En als extra plus leer je tussen de regels door veel over Brazilië, een fascinerend land. Topboek, kan niet wachten tot zijn verdere titels ook zijn vertaald.