30 juni 2010

Wordt verwacht 192 (nieuws, 2010)

BRIEFKAART MET DOODSKIST

In de landen waar 'Boek der doden' al verschenen is, zijn er al een miljoen exemplaren van verkocht. Niet gek voor een thrillerdebuut. In oktober 2010 verschijnt deze 'complottheorie-religie-seriemoordenaar-thriller' (aldus een Britse boekverkoper bij uitgeverij A.W. Bruna in Nederlandse vertaling. Schrijver is de Amerikaanse arts en filmproducent Glenn Cooper.

New York lijkt geteisterd te worden door een seriemoordenaar. Het enige wat de slachtoffers met elkaar verbindt, is een witte briefkaart, met daarop een doodskist, hun naam en de dag waarop ze zullen sterven. Will Piper, profiler bij de FBI, wordt samen met de ambitieuze Nancy op de vreemde zaak gezet. Op geen enkele manier kan er een verband tussen de moorden worden gelegd, totdat een kleine aanwijzing naar een oud-studiegenoot leidt. Zou deze Mark, die als computerdeskundige voor het zeer geheime Area51 in de woestijn van Nevada werkt, er echt achter kunnen zitten? Op de hielen gezeten door zijn eigen FBI en de beveiliging van Area51, krijgt Will van Mark een antwoord.

Maar het antwoord zet zijn anders zo nuchtere en licht sceptische kijk op de wereld volledig op zijn kop. Al sinds de middeleeuwen bestaat er een geheime bibliotheek die het grootste geheim van de mensheid bewaart...

Glenn Cooper is van vele markten thuis. Hij studeerde archeologie aan Harvard voordat hij arts werd en zich specialiseerden in besmettelijke ziekten. Na een wetenschappelijke carrière werd hij directeur van een biotechnologisch bedrijf. In zijn vrije tijd begon hij met het schrijven van filmscenario's. Inmiddels is hij de eigenaar van een onafhankelijke filmmaatschappij. Zijn 'Boek der doden' begon als een filmscript voordat het werd omgezet naar een thriller. In 2011 verschijnt het vervolg 'Book of Souls' in Nederlandse vertaling onder de titel 'Boek der zielen'.

Op zijn website maakt Cooper gewag van de Nederlandse singer-songwriter Corjan de Raaf, die een lied heeft gecomponeerd, geïnspireerd op de thrillers van de Amerikaan. Cooper stelt enorm gevleid te zijn met dit lied. Hier is het lied op iTunes te beluisteren.

Andere nieuwe titels:

Frederick Forsyth - 'De Cobra' (28 september 2010). Nieuwe thriller van de auteur van de klassieker 'De dag van de Jakhals'. Als de Amerikaanse president geconfronteerd wordt met de drugsdood van de kleinzoon van een van zijn personeelsleden, besluit hij de handel in cocaïne totaal uit te roeien. Paul Devereaux, oud-hoofd van de afdeling Contraspionage van de CIA, zal de opdracht uitvoeren. Zijn codenaam: de Cobra.
Diverse auteurs - 'Stampvol spannende verhalen voor het goede doel' (oktober 2010). Voor meer informatie klik hier.
David Baldacci - 'Rechteloos' (12 oktober 2010). Thriller waarin Oliver Stone en andere leden van de Camel Club (uit o.a. 'De rechtvaardigen') van zich doen spreken. Een explosie tijdens het bezoek van de Britse premier aan Washington D.C. lijkt te wijzen op een terroristische aanslag. De Britse geheime dienst stuurt een van haar beste agenten om te helpen bij het onderzoek. Deze Mary Chapman komt al gauw in contact met Oliver Stone en de zijnen.
Peter Robinson - 'Lijdensweg' (november 2010). Wanneer studente Kirsten wakker wordt in het ziekenhuis, heeft ze aanvankelijk geen enkele herinnering aan hoe ze daar terecht is gekomen. Ze blijkt het eerste slachtoffer te zijn van een psychopaat die al gauw de student slasher' wordt genoemd.
Tom Clancy - 'Op leven en dood' (7 december 2010). Na zes jaar nieuwe Clancy-thriller. Voor meer informatie zie hier.
Daniëlle Hermans - 'De man van Manhattan' (januari 2011). Voor meer informatie klik hier.
Ruth Rendell - 'Slapende honden' (januari 2011). De allerlaatste Inspecteur Wexford-thriller. In dit 22ste avontuur wordt Wexford geconfronteerd met een oude zaak aan het begin van zijn carrière.
Suzanne Vermeer - 'Zwarte piste' (januari 2011). Après 'Après-ski' de tweede wintersportthriller van Vermeer. De gescheiden Saskia gaat als hulp werken voor een Nederlands echtpaar, dat in Zwitserland een aantal vakantiehuisjes heeft. Na een tijdje merkt Saskia dat daar niet alles is wat het lijkt.
John Sandford - 'In het heetst van de nacht' (januari 2011). Rechercheur Virgil Flowers dacht dat hij alles wel had gezien, dat niets hem meer kon verrassen. Hij had het mis. Dan stuit hij op een lijk met twee kogels in het hoofd en een citroen in de mond.
John Grisham - 'De bekentenis' (27 oktober 2010). Inhoud van deze nieuwe legal thriller is vooralsnog onbekend. Op 28 september 2010 verschijnt overigens Grishams eerste thriller voor 13-plussers 'De belofte'. Voor meer informatie klik hier.

Geen opmerkingen: